Confidenţialitate

Situația statului de drept din România, dezbătută în Parlamentul European

Dezbaterea despre situația statului de drept din România va fi astăzi în Parlamentul European.

A fost propusă de Grupul Verzilor care consideră că modificările propuse de puterea de la București la Legile Justiției și la Codul Penal pun în pericol independența justiției și lupta împotriva corupției.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Suntem îngrijorați în mod legitim când vedem că lideri cheie ai unei părți substanțiale a clasei politice au fost implicați în scandaluri de corupție. Am văzut sute de mii de oameni protestând în stradă. Îmi imaginez că nu a fost pentru că era vremea frumoasă și au vrut să ia aer. Văd un guvern care încearcă să se asigure că politicienii ies nevătămați din ceea ce ei numesc “fapt de corupție minore”. Nu este ceva care ne face fericiți. Vreau doar să spun că în ceea ce ne privește pe noi, verzii, atunci când democrația este în joc, nu avem inamici preferați. În prezent, este un guvern socialist în România și dacă vedem evoluții nefavorabile ne îndreptăm împotriva lor. Avem un guvern PPE în Ungaria și mergem și împotriva lor, avem un guvern (din grupul Conservatorilor și Reformiștilor – n.r.) în Polonia și mergem împotriva lor, și dacă guvernul lui Macron atacă libertățile civile, la fel”, a declarat Philippe Lamberts, Co-Președintele Verzilor din Parlamentul Europa Fm, a declarat pentru trimisul special Europa Fm la Strasbourg, Anca Grădinaru.

Ministrul Tudorel Toader a făcut ieri un tur de forță în Parlamentul European: s-a întâlnit cu prim vicepreședintele Comisiei Europene și cu liderii principalelor grupurilor parlamentare din legislativul Uniunii. L-a avut alături pe ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

”Nu se pune problema activării articolului 7. În România, nimeni nu a pus la îndoială deciziile Curții Constituționale. În România, nimeni nu a spus vreodată că nu modificăm legea, codul penal… Cu domnul Timmermans am vorbit în loc de 30 de minute, 70 de minute. A fost o discuție aplicată, a fost o discuție referitoare la legile justiției”, a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificarea Codului Penal, este ceea ce i-a interesat pe parlamentarii europeni, spune ministrul Justiției.

”Proiectele de lege plecate de la minister prevăd două categorii de modificări legislative. Pe de o parte, de transpunere a unor directive europene – spre exemplu, prezumția de nevinovăție și confiscarea extinsă. Pe de altă parte, de modificarea codului penal în acord cu deciziile Curții Constituționale”, a mai adăugat Ministrul Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.