Situația închirierii sau administrării plajelor de pe litoralul românesc rămâne incertă și în sezonul estival 2023. În timp ce operatorii plajelor cer prelungirea contractelor de închiriere, primăriile solicită preluarea lor în administrare de la Apele Romane.
Edilii și agenții economici de pe litoral i-au prezentat ministrului Mediului Tanczos Barna o listă a nemulțumirilor.
După ce s-a finalizat în Mamaia și Constanța, proiectul de reducere a eroziunii costiere prin lărgirea plajelor este în plină derulare în zona de sud a litoralului. Contractele de închiriere a plajelor de la Apele Române sunt tot mai scumpe de la an la an, se plâng operatorii din turism:
„Marea majoritate a românilor se duc spre Bulgaria și Grecia din cauza acestor chirii exorbitante. Nu este corect și nu este normal. Aceste plaje trebuie să treacă la primării în baza unei minime redevențe”, susține hotelierul Mircea Dobre.
Ministrul Mediului Tanczos Barna are însă altă părere:
„ Această decizie nu poate fi luată in momentul în care suntem în plină realizare de porțiuni noi de plajă. Administrarea plajelor din punct de vedere turistic cu siguranță nu trebuie să se facă la București”.
Indiferent de ce fel de decizii se vor lua în privința plajelor, cel care trebuie să fie mulțumit de serviciile de pe litoral este turistul, a spus, la rândul lui, ministrul Turismului, Daniel Cadariu:
„Cred că nu e foarte important cine este administratorul plajelor, Apele Romane sau administrațiile locale, ci ca aceste plaje să fie puse la dispoziția operatorilor din turism gratuit așa încât nici operatorii să nu poată solicita sume turiștilor”.
În sezonul estival 2023, contractele de închiriere care vor expira este posibil să fie prelungite cu un an sau doi, timp în care zonele de plajă lărgite vor fi reglementate din punct de vedere urbanistic.
Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca