Confidenţialitate

Sistemul imunitar trebuie uneori ajutat pentru a ne proteja împotriva răcelii

Copiii vin pe lume cu un sistem imunitar neexperimentat care are nevoie de câţiva ani să se dezvolte şi să se perfecţioneze. Până atunci, fiecare schimbare de anotimp supune organismul copiilor unor provocări cărora sistemul lor imunitar nu este pregătit să le facă faţă. Copiii sunt mult mai expuşi la infecţii care pot fi mai uşor răspândite în special în locurile aglomerate, la grădiniță, la școală sau în spațiile de joacă.

Microbii pot intra în corp folosind una dintre cele patru căi posibile: pielea, tubul digestiv, căile respiratorii sau sistemul urogenital.

În cazul unei răceli obișnuite, mai multe tipuri de virusuri reprezintă cauzele acesteia, dintre care cel mai întâlnit este rhinovirusul. Copiii de toate vârstele răcesc mult mai ușor decât adulții.

Infecţia are loc de la o altă persoană prin picăturile de salivă împrăștiate în aer prin strănut sau chiar și prin intermediul obiectelor contaminte cu microorganisme. De exemplu, copilul atinge o jucarie folosita deja de o persoană răcită și apoi duce mâna la gură sau la nas.

Virusul se atașează de mucoasa nazală sau de cea a faringelui. La locul respectiv ajung celule ale sistemului imun. Așa apar inflamația și producția în exces de mucus.

Simptomele răcelii sunt iritația și durerile gătului, nasul înfundat și lăcrimarea excesivă a ochilor. Febra sau durerile musculare sunt semne mai degrabă ale unei gripe, decât ale unei simple răceli.

Chiar dacă răceala pare un eveniment obișnuit în perioadele cu vreme rece, este bine să știm că pot apărea complicații care necesită asistență medicală și tratamente specifice.

Uneori, apare necesitatea stimulării mecanismelor naturale de apărare ce poate fi realizată prin administrarea de imunostimulatare care să ajute organismul în lupta cu agenţii patogeni.