Un comunicat al Comisiei Europene anunță că – Eurosur reprezintă o reacție pentru a salva vieţile migranţilor care călătoresc pe nave supra-aglomerate şi nesigure, dar și pentru a opri ambarcaţiunile rapide care transportă droguri.
În acest fel ar putea fi evitate tragedii precum cea în care peste 300 de imigranți au murit în momentul în care nava cu care călătoreau a naufragiat în apropiere de insula italiană Lampedusa.
Programul Eurosur intră în vigoare treptat, în prima fază include 18 state membre ale Uniunii Europene, prin care și România.
Următoarea etapă a programului va intra în vigoare pe 1 decembrie 2014.
Idee este ca toate autorităţile naţionale care au responsabilităţi în ceea ce priveşte supravegherea frontierelor, precum poliţia de frontieră, paza de coastă sau marina militară să facă schimb de informații în timp util, atunci când apare o situație de urgență.
Datorită schimbului de date, un stat membru Eurosur poate să reacţioneze mult mai rapid în cazul unor incidente izolate, dar şi în cazul unor situaţii critice care au loc la frontierele externe.