Confidenţialitate

Sistemul informatic de monitorizare electronică se extinde în toată țara | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

Sistemul informatic de monitorizare electronică se extinde în toată țara. De marți, 1 octombrie, 18 județe intră în etapa a treia de implementare a sistemului. Tot de marți, măsurile se aplică și în cazul inculpaților aflați sub control judiciar și arest la domiciliu, cărora organele judiciare le impun obligația purtării unui dispozitiv electronic de supraveghere. Monitorizarea lor se va face în baza unor reguli și proceduri clare, iar datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere nu vor fi cunoscute, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, anunță purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur: „Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sistemul va fi operaționalizat în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea. Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, control judiciar sau control judiciar sub cauțiune. Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei sau persoanelor protejate va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea”, a explicat luni Bogdan Ghebaur.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur, despre numărul cazurilor de violență: „Au fost înregistrate creșteri comparativ cu perioada similară din anul 2023 pentru loviri sau alte violențe”

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis aproape 9.000 (8.978) de ordine de protecție provizorii, 3.600 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

În aceeași perioadă, s-a intervenit la peste 87.500 de cazuri de violență domestică, dintre care aproape jumătate în mediul urban. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 5,3%, față de primele 8 luni ale anului trecut, spun polițiștii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Au fost înregistrate creșteri comparativ cu perioada similară din anul 2023 pentru loviri sau alte violențe – de la 23.786 la 24.743 de fapte. Amenințare – de la 4.678 la 5.135. Nerespectarea ordinelor de protecție – de la 2.742 la 3.439 de fapte. Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au lovirea sau alte violențe, care reprezintă 61% din fapte. Și amenințarea, ce reprezintă 13 procente. Acestea, împreună, reprezintă peste 74% din total”, a mai explicat Bogdan Ghebaur.

Sursa colaj foto: IGPR

Citește și: Medic psihiatru, despre propunerea ministrului de Interne ca anumite medicamente să fie interzise la volan: Este iresponsabil. Presupune ca oamenii să aleagă între a-și lua tratamentul și a conduce | AUDIO