Siropul de tuse produs în India, cel care a provocat moartea a peste 60 de copii în Gambia, avea ingrediente toxice. Conținea un alcool toxic și un solvent industrial folosit de obicei, la fabricarea vopselei și a lichidului de frână, arată rezultatele testelor. Producția a fost sistată.
La începutul lunii, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un avertisment global în privința a 4 siropuri de tuse fabricate India, despre care se crede că ar fi provocat moartea a 66 de copii în Gambia.
Analizele de laborator în cazul unuia dintre aceste siropuri – medicament produs de o firmă cu 32 de ani vechime (Maiden Pharmaceuticals Limited) – a indicat prezența unor cantități inacceptabile de dietilenglicol și etilenglicol.
Ce este dietilenglicolul?
Primul este un solvent industrial folosit la fabricarea vopselei sau a lichidului de frână, scrie BBC. Același solvent a mai fost depistat în 2019, tot în compoziția unui sirop de tuse administrat copiilor din India. 11 decese s-au înregistrat atunci și inițial s-a crezut că e vorba despre o boală misterioasă.
De fapt, administrat copiilor, medicamentele cu acest solvent provoacă stări de vomă, insuficiență renală și, în cele din urmă deces.
Un sfert din medicamentele din Marea Britanie provin din India
Aceste analize readuc în prim plan modul în care sunt fabricate medicamentele în India, unde jumătate din veniturile înregistrate de industria medicamentelor provin din exporturi.
Un sfert dintre medicamentele din Marea Britanie și 40% dintre medicamentele generice și cele eliberate fără rețetă din Statele Unite provin din India.
Medicamentele din India sunt mai ieftine, iar 70% dintre ingrediente sunt aduse din China, scrie BBC, care amintește că de-a lungul timpului au existat producători indieni amendați pentru fabricarea necorespunzătoare a medicamentelor.
Sursa foto: Shutterstock