Singurul spital COVID din județul Constanța, afectat de incendiul în care șapte pacienți au murit in urma unui incendiu izbucnit la Secția Terapie Intensivă, își va relua curând activitatea. Personalul medical a propus și a obținut de la primăria Constanța amplasarea unui spital modular chiar in curtea unității.
După incendiul din data de 1 octombrie, cei aproape 300 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase Constanța au fost detașați la mai multe spitale din județ. Dar asta nu rezolvă problema gravă a pandemiei, nu rezolvă problema stringentă a paturilor, au gândit cadrele medicale. Vor să ajute, spune liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea și, de aceea, au propus montarea unei unități medicale modulare in curtea spitalului.
„Se poate monta extrem de ușor. Ei au oxigen, au specialiști, au loc unde să fie amplasat, trebuie doar voință. Au toate dotările posibile. Doar se conectează la sursa de apă, la sursa de oxigen”.
In urma discuțiilor cu primarul și cu specialiștii din primărie, s-a convenit ca spitalul modular să fie realizat cu fonduri de la bugetul local, în apropierea clădirii vechi. Purtătorul de cuvânt al primăriei Constanța, Alin Vintilă, explică:
„Spațiul respectiv va fi folosit pentru realizarea unui spital modular cu 80 de paturi, in care să se poată reîncepe cât mai curând activitatea medicală. Va fi realizat din containere închiriate pentru că ele vor fi folosite doar pe perioada în care clădirea veche va intra în renovare completă cu fonduri europene”.
Echipe de muncitori au inceput deja pregătirea terenului și realizarea branșamentelor de apă și electricitate. Pentru deschiderea cât mai urgentă a noii unități modulare, primăria va apela la consultanța MAPN care, anul trecut, a realizat un spital mobil la Constanța.
Ghiulfer Predescu