Confidenţialitate

Singurul pediatru oncolog din zona Olteniei: Sunt prea mulți, nu știu ce să fac cu ei

Copii bolnavi de cancer care așteaptă medicamente pentru tratament, se întâmplă la Spitalul Județean din Craiova, în secția de Oncopediatrie.

Medicul Polixenia Stancu se chinuie singură să facă rost de medicamente, atunci când lipsesc. În momentul de faţă, două medicamente pentru copiii bolnavi de cancer lipsesc din farmacia spitalului.

Fiecare zi e o luptă continuă pentru medicul Polixenia Stancu de a face rost de medicamentele care lipsesc din spital și care sunt vitale pentru copiii bolnavi de cancer. În vară, s-a confruntat cu o criză gravă a citostaticelor. Între timp, stocurile de medicamente s-au mai completat, dar în momentul de față tot lipsesc două dintre ele.

Ce nu aveam, Cytosar, ăsta a mai apărut, dar cât timp nu a mai apărut și până a venit, a trebuit să fac rost, cu sponsorizări. Greu, greu și cu stres și cu timp pierdut. Methotrexate nu este, săruri de platină, la fel, nu sunt acum – Carboplatin.

Eu nu-i pun pe părinți să cumpere, părinții nu prea știu ce nu este și ce ar trebui să facă, sunt oameni amărâți”, spune oncopediatrul. Medicul spune că reușește cu greu să facă rost de medicamentele lipsă.

Ea este cea care le caută în străinătate și de multe ori este ajutată cu fonduri obținute prin donații, bani oferiți de firme sau oameni simpli, în urma unor apeluri pe Facebook.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tratamentele, și așa chinuitoare la care sunt supuși copiii, își pierd eficiența dacă medicația nu este continuă, atrage atenția medicul.

Copilul dacă nu-l tratez continuu, intră în remisie, recade imediat, când a recăzut nu mai ai aceleași șanse. Nu știu, cui s-ai explici?“, se întreabă medicul Polixenia Stancu.

Ea atrage atenția că în asemenea cazuri, când tratamentul nu are continuitate, viața copiilor este pusă în pericol. De altfel, medicul Polixenia Stancu este singurul doctor la care vin copiii bolnavi de cancer din zona Olteniei. În momentul de față, de exemplu, are 16 copii de internat și doar 10 locuri la dispoziție. “Nu știu ce să fac cu ei, unde să-i pun?“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, medicul s-a mai putut folosi de locurile de la pediatrie, însă în ultima perioadă, având în vedere că a venit sezonul rece, secția s-a umplut, nu mai sunt paturi nici acolo.