Sindromul alcoolismului fetal apare atunci când mama, femeia gravidă, consumă într-un mod excesiv alcool. Cei care se nasc cu acest sindrom au un grup de semne și simptome, printre care forme diferite ale feței, probleme de creștere și dezvoltare sau dificultăți mintale.
Atunci când se află în uter, copilul primește nutrimentele prin sângele mamei. De asemenea, alcoolul din sângele matern poate trece prin placentă în sângele fetal. Astfel, dacă mama bea alcool, acesta va ajunge la făt. Alcoolul este o substanță toxică și poate afecta dezvoltarea fătului. Creierul este în plină dezvoltare și poate fi afectat. Dacă în primele luni formarea inimii, rinichilor sau ochilor poate fi defectuoasă, după aceea, substanțele toxice pot încetini dezvoltarea acestora.
Consumul de alcool în timpul sarcinii poate provoca și avort spontan.
Nu se știe exact care este cantitatea de alcool care este dăunătoare fătului, dar consumul exagerat este cu siguranță periculos. Pe lângă consumul alcoolului, în dezvoltarea sindromului alcoolismului fetal mai sunt implicate și factori genetici, gradul de sănătate al mamei, factori alimentari, stresul, vârsta mamei, dar și dacă aceasta fumează sau nu.
Copiii cu sindromul alcoolismului fetal au capul mic, fața plată, ochi mici, buza superioară îngustă, trăsături care devin evidente când copilul va crește. Acești copii sunt mici de statură și prezintă tulburări de învățare, dar și tulburări de comportament. Nu în ultimul rând, apare și afectarea neurologică, ce presupune un tonus muscular diminuat și o coordonare slabă a mișcărilor.
Malformațiile organelor sunt mai frecvent întâlnite la copiii cu sindromul alcoolismului fetal.
Acești copii vor avea probleme pentru tot restul vieții. Această boală poate fi prevenită fără probleme, totul depinde de femeia gravidă și de cât de mult alcool consumă aceasta.