În mijlocul unei veri în care Europa a suferit deja două perioade de caniculă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor pledează luni pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continent, relatează agenția France Presse.
Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca.
„În Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert din timpul lor de muncă”, arată datele agenţiei Eurofound; procentul creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38 de procente în construcţii, susțin sindicaliștii.
„Doi lucrători au murit săptămâna trecută din cauza insolaţiei în Spania. În Franţa, o ţară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020”. Bilanţul chiar s-a înrăutăţit săptămâna trecută în Spania, serviciile de urgenţă din regiunea Madrid anunţând decesul “din cauza insolaţiei” al unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poştale.
Cu toate acestea, susține Confederaţia Europeană a Sindicatelor, „doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură”, iar aceasta variază de la stat la stat.
Lucrătorii belgieni, de exemplu, ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius.
Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.
Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius.
Foto: Shutterstock