Confidenţialitate

Sindicatele din învățământ propun 5 probe la Evaluarea Națională, în locul examenelor de admitere pe care le pot organiza liceele

În loc de examenul de admitere susținut pe lângă Evaluarea Națională, prevăzut în noile Legi ale Educției, sindicatele din învățământ propun Ministerului Educației  o alternativă: 5 probe la Evaluarea Națională.

Elevii de clasa VIII-a ar putea susține examene la istorie, geografie, limbi străine sau fizică, chimie și biologie, pe lângă cele la română și matematică.

Propunerea vine de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, arată un document obținut de site-ul Edupedu.ro. Amendamentele au fost trimise către Ministerul Educației și ar urma să se aplice elevilor care intră în clasa a V-a în anul școlar 2024-2025.

Potrivit sindicatelor, fiecare liceu ar trebui să stabilească, cu un an înainte, anumiți coeficienți pentru fiecare probă de examen, totul în funcție de specificul fiecărei instituții de învățământ.

Apoi, calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu ales de elev, astfel că aceștia vor fi repartizați de calculator în funcție de opțiuni şi medie.

Elevii vor fi încurajați să învețe, iar liceele pot face parte din procesul de selecție, argumentează sindicatele.

În forma prezentată de ministrul Ligia Deca, noile legi ale educației prevăd un examen separat, organizat de anumite licee, pe lângă Evaluarea Națională.

Examenul ar urma să fie dat de doar 60% dintre elevii care vor să intre la respectivul liceu.

Practic, o parte dintre elevi să intre la liceu doar cu nota de la evaluarea națională, în timp ce alții pe baza unui examen. Propunerea a fost criticată de elevi, de asociațiile de părinți și de sindicatele din învățământ.

Citește și: Consiliul Naţional al Elevilor și asociațiile de părinți vor scoaterea examenului de admitere la liceu, organizat separat de Evaluarea Națională | AUDIO