După consultările de joi de la Palatul Victoria, liderii federațiilor sindicale au anunțat că nu există niciun element de noutate și continuă greva declanșată în 22 mai.
Președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie.
“În urma consultării colegilor noștri – lideri de sindicat, membri de sindicat – din țară și din București, mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani şi a amintit că medicii au primit integral creşterile solicitate atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar.
“Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu”. “E posibil ca examenele să fie amânate?” ”Pai, deja sunt niște probleme. Totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care-i reprezentăm. Până în acest moment, oamenii au spus că nu este de acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile, ci mult mai repede. Există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018. E vorba de sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, deci nu în tranşe. Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca şi pentru educaţie să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salariile din grilă”.
Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ.
Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ aprobat de Executiv stabileşte o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie în cazul personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic.
“Măsura a fost luată pentru a evita neînchiderea anului şcolar 2022-2023, situaţie care ar afecta dreptul la educaţie pentru trei milioane de elevi, precum şi pentru a susţine dezvoltarea profesională a personalului didactic în vederea creşterii calităţii şi echităţii sistemului educaţional”, precizează Ministerul Muncii.
Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.