Guvernul promite măsuri de sprijin pentru companiile care își repornesc activitatea după 15 mai.
Premierul Ludovic Orban spunea recent că statul va acoperi o parte din salariul celor care revin la lucru, după șomajul tehnic.
În perioada următoare, se va stabili cât la sută din salariu va suporta statul și pe ce perioadă.
Probabil, suma acoperită de stat va scădea gradual, iar pentru a susține companiile ar fi nevoie ca această măsură să se aplice pentru cel puțin trei luni – a spus la Europa FM, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu:
“În funcție de domenii și de cum va arăta realitatea de după 15 mai, procentul poate varia de 75% în acest moment, redus până la 50% și 30% contribuție din partea statului. Conform ultimei cercetări pe care noi am realizat-o, întreprinderile mici și mijlocii vor avea nevoie de între nouă și șase luni pentru a reveni la numărul angajaților de dinainte de criză și între șase și 12 luni pentru a revni la o cifră de afaceri similară celei de dinainte de intrarea în criză”.
Măsura nu a fost încă discutată cu sindicatele – spune președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
De altfel, sindicatele au venit cu propunerea, după ce au văzut că măsura – cunoscută sub denumirea “muncă scurtă” – funcționează deja în alte țări, precum Germania, Austria sau Italia:
“Din punctul nostru de vedere, ar trebui ca măsura să fie făcută pentru maxium trei luni, cu posibiltatea de prelungire după o analiză a impactului. După trei luni, trebuie făcută o revizuire, care vă da atât prelungirea masurilor de securitate, cât și o revizuire a sectoarelor care ar trebui susținute în continuare. Probabil că Horeca sau transportul public trebuie susținute în continuare, dar alte sectoare nu vor mai necesita același sprijin”.
Ministerul Muncii ar vrea să fie recompensate și firmele care s-au străduit să se mențină pe linia de plutire în perioada stării de urgență, dar nu s-a stabilit nimic concret în această privință.