Confidenţialitate

Sindicate: Propunerea ministrului justiției de a-i despăgubi pe deținuți este imorală și inoportună

Inoportună și imorală – așa este considerată propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a-i despăgubi pe deținuții care au stat în condiții improprii în închisoare între 2012 și 2017.

Aprecierea vine din partea Federației sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, care îi cere ministrului justiției să renunțe la această propunere .

Sorin Dumitrașcu, președintele Federației sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, îi propune ministrului Justiției următoarele amedamente, cuprinse într-un cominicat de presă:

„1. Plata acestei despăgubiri să se facă pentru toți deținuții care au stat în condiții improprii. Dacă scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranță că aceste condiții nu au fost improprii doar în perioada 2012 – 2017.

2. Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu în condiții improprii pentru angajații sistemului penitenciar. Dacă situația este atât de gravă, considerăm că toți cei care au trăit și lucrat în aceste condiții trebuie să fie despăgubiți.

3. Plata acestei despăgubiri să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă Statul Român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate.

Conform estimărilor noastre, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urma să primească între 8.000 și 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiției. Un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deși dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toții într-o țară improprie.

Este adevărat, suma ar putea fi însă de aproximativ 5 ori mai mică, dacă despăgubirea s-ar raporta strict la zilele care ar fi putut fi considerate ca executate dacă foștilor deținuși li s-ar fi aplicat recursul compensatoriu. Ceea ce, desigur, nu face această propunere a ministrului Justiției mai puțin absurdă.

Precizăm că ministrul justiției denaturează adevărul pretinzând că CEDO ne obligă la această măsură. O afirmație la fel de falsă pe cât a fost cea îndelung vehiculată referitoare la o pretinsă amendă de 80 de milioane de euro.

În realitate, CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar și nu ne impune nici grațieri mascate și nici premii pentru infractori.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sorin Dumitrașcu e de părere că ar fi mai oportune despăgubiri pentru victime, nu pentru infractori.

Ministrul justiției a explicat că deocamdată nu poate spune ce sumă ar putea primi un deținut român, dar a precizat că alte țări au plătit câte 5 euro pentru fiecare zi de pedeapsă petrecută în condiții grele.

“Avem cerinţa CEDO, exemplele altor state, Ungaria, Italia, care au dat şi 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, eu nu aş avansa suma, pentru că nu o stabilesc eu. ANP va face un calcul de la momentul 2012 încoace, de când s-a dat hotărârea semi-pilot, va vedea câţi deţinuti au stat în traseul lor carceral în condiţii necorespunzătoare, vom vedea câtor deţinuţi va trebui să le dăm despăgubiri, cât va fi numărul de zile total şi atunci vom stabili suma, ca să nu fie impactul financiar prea mare, deci nu stabilesc eu. Când avem stabilit numărul total de zile de condiţii necorespunzătoare, atunci vedem impactul şi vedem cât e suma de despăgubit”, a spus Toader, miercuri, cu ocazia prezentării de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Direcţia de Probaţiune a rapoartelor de activitate pe 2017.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tudorel Toader invocă, însă, o astfel de obligație din partea CEDO. În realitate – spune reprezentantul sindicaliștilor – CEDO ne obligă să modernizăm penitenciarele , nicidecum să facem grațieri mascate sau să dăm premii infractorilor.