Confidenţialitate

Sindicate: Ministrul Muncii va retrage proiectul privind salariile bugetarilor

Proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea bugetarilor va fi retras de Ministerul Muncii. Anunțul a fost făcut de liderii sindicali la ieșirea de la negocierile care au avut loc marți în Consiliul Naţional Tripartit, format din Guvern, sindicate și patronate.

Decizia ministrului Claudia Ana Costea vine pe fondul criticilor aduse proiectului de către sindicate.

Ordonanța privind salariile bugetarilor urma să fie aprobată în ședința de Guvern de miercuri. Alți sindicalişti au spus că ministrul Muncii ar intenționa să îşi dea demisia. Potrivit sindicaliștilor, ministrul Claudia Ana Costea îşi asumă ce s-a întâmplat.

“Se poate declanşa o altă serie de procese care vor bloca actul justiţiei pe alte domenii datorită faptului că vor încărca în mod suplimentar aceste lucruri. Sunt lucruri pe care acest guvern de tehnocraţi trebuie să şi le asume, să le rezolve ca atare”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele “Cartel Alfa”.

“Eu am refuzat în mod categoric acest proiect, chiar am sugerat că nu trebuie lucrat pe el, ci trebuie ars, aruncat la coş. Am fost cel care i-a cerut demisia doamnei ministru. Ne-a explicat că a fost încorsetată de componenta financiară, că a avut bani puţini la dispoziţie şi că a trebuit să se încadreze în ceea ce i-a sugerat, probabil, ministerul de Finanţe. A lăsat impresia că îşi va da demisia din funcţia de ministru” , a spus Anton Hadăr,  preşedintele Federaţiei “Alma Mater”.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă, cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei pentru funcţii cu studii medii şi generale, în timp ce salariul cel mai mare va ajunge la 15.000 de lei, sumă pe care o va primi preşedintele.
Salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade sau trepte profesionale şi vechimea în muncă.  Un profesor universitar va avea un salariu de bază de 5.300 de lei, un profesor din învăţământul preuniversitar între 1.700 şi 3.400 de lei, iar un medic primar între 3.400 şi 4.300 de lei.