Aceștia se plâng de modul în care Executivul gestioneaza criza facturilor uriașe la utilități și lipsa unor măsuri care să ajute industria să supraviețuiască acestei perioade. Oamenii se tem că în curând vor rămâne fără locuri de muncă.
Fără energie și gaze nu se poate face industrie, transmit guvernanților angajații din industria aluminiului. Oamenii spun că doar prin revenirea la un cost rezonabil al energiei fabricile care produc aluminiu ar putea să existe iar locurile de muncă pot fi păstrate:
„Trebuie să stăm 2 săptămâni acasă, salariile micșorate”, mărturisește un sindicalist prezent la protest.
„Să ne dea energie exact la prețul de anul trecut”, spune un alt angajat ALRO.
Cel mai mare producător de aluminiu din țară, ALRO Slatina a închis trei hale de producție iar în alte două urmează să fie sistată producția curând, spun angajații de acolo. Zeci de mii de locuri de muncă riscă să dispară, avertizează oamenii care nu văd unde altundeva ar putea munci pentru a-și întreține familiile:
„Să pună mână să ne creeze locuri de muncă sau, dacă nu crează, să ne lase astea care sunt”, spune nemulțumit un angajat al fabricii ALRO.
Nu am cum să mă duc la alte fabrici pe 17 milioane (1.700 de lei), eu o să plec dacă se va închide uzina”, adaugă un alt protestatar.
Protestele vor continua iar sindicaliștii se gândesc acum și la depunerea de plângeri penale, după cum ne-a declarat Constantin Popescu de la sindicatul Aluministul:
„Facem plângeri penale atât la procuratură cât și la instanbțșele judecătorești împotriva tuturor miniștrilor, împotriva Guvernului, împotriva statului român.”
Din cauza costurilor ridicate la energia electrică, activitatea uzinei de la Slatina s-a redus cu 40% iar peste 1.300 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic.
Autor: Raul Bambu