Confidenţialitate

Sindicaliștii din Educație vor stabili împreună cu reprezentanții din teritoriu dacă greva continuă după cea mai recentă ofertă a Guvernului | AUDIO

Cea mai recentă oferă a Guvernului pentru angajații din Educație: aceștia ar urma să primească 1.500 de lei net, de la 1 octombrie, până în 2027, din fonduri europene. Iar în loc de 40% majorarea salariului, procentul înaintat de Guvern este de 45%, o creștere etapizată, de la 1 ianuarie, anul viitor.

O creștere a salariilor, de la 1 ianuarie, în baza noii Legi a Salarizării și un bonus de 1500 de lei, anual , care se va acorda până în 2027. Este noua ofertă a Guvernului la negocierile de azi cu liderii sindicali din Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliști: „45% de la 1 ianuarie. Din diferența din maximul din grilă minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin Ordonanța”.

Jurnalist: Și ați spus 1500 de lei net – când va veni această sumă?

Sindicaliști: „În octombrie, 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației” / „Până în 2027” / „Inclusiv anul acesta”.

Jurnalist: Deci anul acesta ce mai primiți?

Sindicaliști: „1500 de lei din 5 octombrie, bani care se vor regăsi, vor ajunge la colegii noștri până în anul 2027, adică în fiecare an până în 2027 vor primi această sumă de 1500 de lei” / „Pentru un debutant ar cam fi 600 de lei… 500-600 la 1 ianuarie, dacă s-ar aplica acest 45%, ca să ajungă către 4000, 4000 și ceva de lei”.

Din sumele propuse prin noua Lege a Salarizării, Guvernul a propus o creștere în tranșe, cea mai mare, de 45% urmând să fie acordată de la 1 ianuarie. Acest lucru ar însemna o majorare de câteva sute de lei pentru debutanți. Este a 12-a zi de grevă generală, iar liderii de sindicat au spus că se fac presiuni asupra profesorilor să renunțe la proteste.

Liderii de sindicat au spus că se fac presiuni asupra profesorilor să renunțe la grevă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliști: „Lucrurile acestea nu sunt în regulă, nu este normal să se întâmple așa ceva. Nimeni nu are voie să forțeze pe cineva să intre în grevă sau să forțeze pe cineva să iasă din grevă” / „Dreptul la grevă este garantat” / „Este o opțiune personală și este drept constituțional. Este o mare greșeală care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învățământ și nu cred că este cazul”.

Liderii sindicatelor din Educație vor stabili împreună cu reprezentanții din teritoriu dacă greva continuă.

La această oră, aproximativ 10.000 de persoane protestează în București.

Manifestanții se îndreaptă spre Palatul Cotroceni. Este a 12-a zi de grevă general din Învățământ.

Sursa foto: Europa FM / Viorica Ștefan

Citește și: Iulian Cristache: Am cerut 3 centre de examene pentru elevii de a XII-a pre-admiși la universități din afară. Răspunsul a fost „Nu”. Ministerul Educației trebuia să vadă câți elevi sunt în această situație | VIDEO