Protest în fața Parlamentului. Ies în stradă sindicaliști din educație. Manifestația are loc în contextul în care pe agenda Legislativului se află astăzi proiectul bugetului de stat pe anul viitor.
Nemulțumiți de salarii dar și de bugetul pe anul viitor, membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, reprezentând personalul nedidactic din unitățile de învățământ din București și din țară, protestează timp de o oră începând de la 12.00.
Sindicaliștii reclamă că nu primesc sporul pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază, spun ei, salariați din alte sectoare similare.
Pe lista nemulțumirilor sindicaliștii au mai trecut: neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru și nedecontarea navetei.
A detaliat, la Europa FM Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ:
„Avem muncitori, îngrijitori, bucătari, portari, fochiști, administratori, salariile acestor oameni sunt cuprinse între 1.700 și 2.200 de lei, salarii extrem de mici. Dacă se acordă cele 10 procente, așa cum apare în Ordonanța 168, rămân aproape toți, cu excepția necalificatului, ar mai avea de primit între 9 și 19%, deci procente destul de mari.”
Sindicaliștii din învățământ le reproșează guvernanților că alocarea bugetară pentru educație este la jumătate față de cât prevede legea.
De asemenea, sunt cerute și salarii mai mari pentru profesorii debutanți:
„Nici profesorii nu sunt departe de nedidactic, deci tot în categoria săracilor pot fi numiți unii dacă ne gândim la debutant, care are 2.600 de lei net. Nu mai vine în învățământ niciun tânăr performant și am cerut premierului ca salariul profesorului debutant să fie egat cu salariul mediul brut pe economie, adică să plece undeva de la 6.800 de lei, adică ar crește salariul debutantului de la 2.600 de lei în jur de 4.000 de lei net.”
La acțiunea de protest ar urma să participe, potrivit FSLI, aproximativ 600 de persoane.
Foto: Facebook: FSLI Romania