Confidenţialitate

Simulare la Ministerul de Interne în cazul unui cutremur de peste 7 grade

Ministerul de Interne organizează, marți, 01 noiembrie, un amplu exercițiu de intervenție în cazul unui cutremur de peste 7 grade, care s-ar produce în România. Este cea mai mare simulare organizată în țara noastră în ultimii ani.

Scenariul „Seism 2016” vizează intervenții de amploare în București și județul Iași. Ora şi momentul declanşării au fost ştiute doar de trei persoane: preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

Scenariul „Seism 2016” 

Alarma s-a dat la ora 08.04. În zona Vrancea s-a produs un cutremur major cu magnitudinea de peste 7 pe scara Richter.

Sunt afectate orașele București și Iași. Mii de pompieri din toată ţara au fost alertați și s-a activat planul ROȘU de intervenție. Acest plan presupune ca întreg personalul să se prezinde la unitate.

În jurul orei 9.50, pompierii din județele care nu au fost afectate pleacă spre București și Iași. În paralel sunt evaluate pabubele. Este alertat și Statul Major General al MAPN.

Către județul Iași sunt trimise echipaje din Botoșani și Bihor.

Către București ajung forțe și alte mijloace din restul județelor.

Misiunile principale: salvarea vieților și evaluarea zonelor grav afectate. În București-Ilfov, primele 21 de autospeciale de stingere a incendiilor și ambulanțele SMURD au pornit în misiuni de recunoaștere pe teren pentru identificarea persoanelor rănite și a clădirilor afectate.

În București, au ajuns în jurul prânzului forțe din Prahova, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Argeș și Giurgiu, iar la acest moment ISU Bihor se afla în zona Cluj, ISU Mureș se află în zona Brașov, ISU Galați se află în zona Buzău și ISU Mehedinți în Dolj. Toate aceste forțe continuă deplasarea spre Iași și București.

În spitalele din București și Iași a fost declanșat planul ALB, fiind mobilizate ambulanțele de la Serviciile Județene și SMURD, dar și salvări private.

Potrivit scenariului, Spitalul Județean de Urgență Ilfov a fost evacuat. Iar în zona Chimopar din București este amplasat un punct medical avansat.

În București, cele mai afectate zone sunt Centrul Vechi, Băneasa și Republica.

Potrivit scenariului urmat de autorități, bilanțul de la ora 13.00 arată că peste 3.200 de locuitori ai Capitalei ar fi răniți, iar alte 1.500 sunt sinistrate și au nevoie de ajutor.  (Datele sunt fictive pentru exercițiu)

La Iași, primele estimări indică peste 1.400 de persoane rănite și 350 fără locuințe.

Inspectoratul General de Aviație are pregătite 4 elicoptere de mare capacitate și 7 de tip SMURD. Alte elicoptere ale Ministerului Apărăriri și un avion Spartan sunt pregătite.

În paralel, Poliția Rutieră fluidizează traficul rutier în țară pentru asigurarea intervențiilor.

După amiază este și momentul în care se decide activarea Mecanismului European de Protecție Civilă pentru 5 echipe de căutare salvare.

Echipele ajung pe Aeroportul Băneasa în cel mult 12 ore. Comandatul acțiunii este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Acesta se află la Ciolpani, la Centrul Națuional pentru Coordonarea Intervenției. Prima ședință a Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență este condusă de ministrul de Interne.

În jurul orei 15 are loc o videoconferință cu autoritățile din Iași, grav afectat de cutremur. Acestea din urmă anunță pagube majore în zona TEPRO (platforma industrială) de unde au fost scoase de sub dărâmături peste 30 de persoane. În acea zonă s-a înființat un post medical avansat. Alte peste 1.400 de persoane sunt rănite și necesită spitalizare.

În același timp, Centrul de la Ciolpani caută soluții cu Ministerul Sănătății pentru gestionarea numărului mare de oameni decedați. În București, intervin 1.512 polițiști și jandarmi cu peste 300 de mijloace.

Având în vedere că se lasă seară și un număr mare de imobile sunt afectate de cutremur, oficialii analizează nevoia suplimentării forțelor de ordine publică.

În jurul orei 16.00, are loc, potrivit scenariului, o replică cu magnitudinea de 5,6 grade. Se produc noi pabuge și distrugeri.

În centrul Capitalei, echipele de intervenție anunță peste 18 clădiri avariate. În tot acest timp, forțele implicate intervin pentru salvarea de vieți omenești.  Primele estimări arată peste 100 de persoane rănite, 300 de persoane sinistrate și posibil persoane decedate.

O altă zonă afectată este cartierul Pantelimon, unde au fost avariate 3 blocuri de locuințe. Din primele evaluări sunt 450 de răniți și 400 de persoane sinistrate. Există posibilitatea să fie și persoane decedate.

Un alt cartier afectat este Pajura, unde 10 case și 3 blocuri cu 10 nivele au fost afectate. Se estimează un număr de 160 de răniți și 400 de persoane sinistrate. Posibil să se fi înregistrat și aici decese.

Replica a produs efecte și în județul Iași. 15 imobile din zona centrală a orașului au fost afectate. Din primele date, sunt 800 de răniți, 300 de persoane sinistrate și posibil și persoane decedate.

Ministerul de Interne precizează că toate aceste date sunt fictive și sunt folosite în cadrul exercițiului, fără a viza situaţii reale.