Mușchiul inimii numit miocard joacă un rol central în buna funcționare a organismului. Acesta se contractă regulat, asigurând un flux de sânge optim pentru ca organele din restul corpului să primească oxigenul și nutrienții necesari.
Arterele coronare sunt vasele de sânge care vascularizează miocardul. Colesterolul aflat în exces se depune în pereții acestor vase, conducând la formarea de plăci care îngustează din ce în ce mai mult spațiul prin care curge sângele. Plăcile se pot rupe, pe suprafața lor apar cheaguri, iar fluxul sangvin scade brusc. Celulele miocardului încep să moară și astfel apare infarctul miocardic.
Simptomul clasic este durerea severă din zona pieptului, care durează mai mult de câteva minute și care poate iradia la nivelul brațelor. Există și simptome mai puțin comune ale infarctului miocardic, iar studiile arată că femeile sunt cele care le prezintă mai des.
Astfel este senzația de disconfort din piept descrisă ca o presiune, greutate, strângere sau arsură. Durerea poate iradia spre gât și mandibulă sau în spate. Uneori se însoțește de greață, vărsături și transpirații. Apar sufocarea și palpitațiile.
Persoanele diabetice și cele vârstnice pot suferi un infarct miocardic silențios, fără simptome.
Solicitați de urgență asistența medicală dacă aveți simprome sugestive pentru un infarct miocardic. Acesta, depistat la timp, poate fi tratat eficient.