Liderul deputaţilor PSD critică dur modul în care guvernul PNL pregătește trecere de la starea de urgență la cea de alertă.
Alfred Simonis a atras atenția că proiectul adoptat, luni, de cabinetul Orban nu va putea intra în vigoare de vineri, întrucât este nevoie de un termen de două zile pentru a putea fi atacat la Curtea Constituţională şi apoi de trei zile pentru a intra în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial.
“Astăzi l-am auzit pe premier spunând faptul că au depus un proiect de lege, care aşteaptă să fie trecut de urgenţă prin Parlament, în ziua de joi, astfel încât vineri să fie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial. Simt nevoia să îi spun premierului nu doar că este incompetent, dar habar nu are cunoştinţe elementare cu privire la Constituţie. Conform articoluuil 84, după adoptarea proiectului de lege, în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa termen de contestare la Curtea Constituţională”, a spus social-democratul.
“După aceste două zile, după ce preşedintele publică conform articolului 78 din Constituţie e nevoie de trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că practic din data de 15, nu vom mai avea niciun fel de restricţii în România, pentru că acest guvern în loc să se ocupe din timp de redactarea şi de depunerea unui proiect de lege în acest sens, pierd vremea angajând chelneri şefi de spitale, făcând achiziţii la dublu sau la triplu preţ şi nu se ocupă de fel de adevăratele probleme ale României. Guvernul a refuzat constant în ultimele săptămâni să dialogheze cu Parlamentul. Faptul că sunt incompetenţi este extrem de grav, faptul că sunt şi făloşi, şi nu încearcă să comunice cu cei care se pricep la legislaţie, este cu atât mai grav”, a adăugat fruntașul PSD.
Alfred Simonis insistă că aleșii au datoria să verifice dacă proiect de lege al guvernului respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
“Guvernul ne cere, de asemenea, să votăm această stare de urgenţă. Trebuie să vedem în primul rând dacă se respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. De asemenea, trebuie să vedem dacă nu se dă drumul din nou liber la achiziţii făcute de la clientela de partid, cum există exemple numeroase în acest sens, la preţuri trucate, la achiziţii trucate. Cel mai grav este faptul că, după 15 mai, din cauza acestei incompetenţe criminale a Guvernului, românii vor putea să iasă pe stradă fără restricţii şi fără să ştie ce trebuie să respecte”, a mai explicat Simonis.
La finalul şedinţei de Guvern, șeful Cancelariei premierului a anunțat adoptarea proiectului de lege pentru instituirea stării de alertă. Între măsurile incluse se numără obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise. Firmele vor fi obligate să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore. Restaurantele şi mall-urile rămân închise.
“Pe data de 15 se încheie starea de urgență, instituită prin decret de președintele Iohannis. Trebuie să avem garanția că putem continua activitatea din ultimele 3 luni, pentru că lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgență”, a adăugat Ludovic Orban.
Potrivit lui, “este clar că decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menține restricțiile, care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătății românilor, am decis să elaborăm acest proiect de lege”.
“Scopul acestei legi este protejarea vieții și sănătății cetățenilor în condițiile pandemiei SARS-CoV-2, viață și sănătate care reprezintă valorile fundamentale în constelația drepturilor omului. Proiectul le gece cuprinde măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, care să permită organizarea unor activități economico-sociale și în cadrul instituții publice, astfel încât viața și sănătatea cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lânsând totodată libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat”, a explicat ministrul Justiției.
“Este un proiect flexibil care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziția autorităților posibilitatea de a apela la astfel de măsuri, în viitor, și în cazul altor epidemii, dacă va fi cazul. Partea substanțială a proiectului, compusă din propunerile și contribuțiile ministerelor cu atribuții în domeniu în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, care vor fi atribuite fiecărui minister. Sunt măsuri care se cunosc de opinia publică. Au fost publicate de vineri pe site-ul MAI. Proiectul, dacă este aprobat de Guvern, merge la Parlament și vom solicita dezbaterea în procedură de urgență”, a adăugat Cătălin Predoiu.
Premierul i-a amintit ministrului de Interne că Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementărilor care vizează starea de alertă.
“Termenul de judecare la CCR este miercuri, 13 mai, și trebuie să fim pregătiți pentru a putea da replica constituțională și faptică, pentru a avea un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea Consiliului Național pentru Situații de Urgență și a altor entități în cadrul stării de alertă”, a atras atenția Ludovic Orban.
“Suntem pregătiți și voi prezentăm formula de abordare”, a spus Marcel Vela.
- premierul Orban și ministrul Predoiu
Ce se va întâmpla dacă nu va fi respectat acest termen sau dacă Parlamentul respinge proiectul?
Nu vom mai avea deloc restricții după data de 15 mai, spune Claudiu Dinu, fost consilier prezidențial. El crede că guvernul va găsi totuși o cale pentru a impune noile restricții.
”Avem două variante: să nu mai avem nicio restricție, neavând o reglementare in spate, a doua variantă ar fi aceea a unei ordonanțe de urgență, dar aș avea dubii cu privire la constituționalitatea unui asemenea demers. Din păcate, timpurile pe care le trăim, nu sunt deloc normale. Libertățile, drepturile.. trebuie să acceptăm să ne fie restrânse. E spre binele nostru. Puneți în balanță: 15 mai – liber? Va fi în regulă? Efectele în ceea ce ne privește ne vor fi benefice? Am mari dubii. Din punctul meu de vedere, o reglementare neconstituțională, cel puțin provizorie, o perioadă care să acopere cel puțin vidul ăsta legislativ, ar fi de primit. Ca unică soluție, din păcate nu cea mai bună.”
- Claudiu Dinu, fost consilier prezidențial