Simona are 15 ani și luptă cu o boală cruntă, pe care o sfidează zi de zi, câutând motive să zâmbească.
Chiar dacă diagnosticul ei este unul grav, își face timp să îi încurajeze și pe cei din jur, fie că e vorbă de alții copii, de părinți sau medici.
Printre altele, Simona vrea să scrie o carte despre lupta ei. În paginile ei, și alți copii vor găsi motive să lupte și să zâmbească. Una fără cealaltă nu se poate, spune Simona.
“Toţi ne plângem de niște chestii de care nu ar trebui să ne plângem. Sănătatea! Asta contează cel mai mult pe lumea asta! Dacă ai sănătate poți să le faci pe toate. Poți să ai şi nu ştiu ce maşină, şi nu stiu ce geantă sau rochie sau alta chestie”, mărturiseşte Simona.
Anii petrecuți în spitale au maturizat-o pe Simona. În perioadele în care se simte mai bine, face tot posibilul să meargă la școală. În rest, citește cât poate de mult pentru a-și umple timpul.
“Harry Potter este cartea mea preferată, dar îmi plac şi alte cărţi. De fapt, orice e de citit îmi place, spune Simona.
Dar oricât de mult ar citi, Simonei tot îi e dor de școală. Mama ei știe ce și-ar dori fiica ei, dar pentru moment, nu o poate ajuta.
“Avem şcoală aici, la spital. Vin profesorii în salon. Anul asta, trei săptămâni a fost la şcoală, aşa într-un picior. Stătea de la 11 la 6. Venea acasă şi îmi spunea: mami, eu nu îi înţeleg pe copiii ăştia. Se plâng că nu au timp să înveţe, să scrie… Eu ce să mai zic de mine? Am şi dureri şi sunt aşa cum sunt” spune mama Simonei.
Printre altele, Simona vrea să scrie o carte despre lupta ei. Speră că în paginile ei, și alți copii vor găsi motive să lupte sau să prețuiască lucrurile, aparent banale, pe care le au.
“Asta ne-a spus de la prima intervenţie, că vrea să scrie o carte. Mă gândesc că o perspectivă a unui adolescent, ar putea să deschidă alte căi. Atât literar, cât şi medical-psihologic, și ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine această boală”, declară medicul Florin Rădulescu.
Nu în ultimul rând, Simona vrea meargă la Cluj, unde peste puțin timp, va avea loc o întâlnire a copiilor care s-au luptat cu cancerul și au învins. Simona s-a împrietenit cu o parte dintre ei și sprijinul pe care și-l acordă reciproc e cel puțin la fel de important ca medicamentele de ultimă generație.
“Pe toţi vreau să îi văd, pentru că mi-e dor de ei. Noi suntem ca într-o familie acolo. Toţi am trecut prin aceeași suferinţă. Noi înţelegem foarte bine prin ce am trecut. Trebuie să ne ajutăm unul pe altul, pentru că nu există doar zile fericite”, recunoaşte Simona.
Simona vrea ca într-o zi să devină medic oncolog. Vrea să găsească chiar ea un tratament care îi va scuti pe toți copiii de suferințele prin care a trecut ea. Dar așa cum și cel mai lung drum începe cu un pas, leacul pe care îl caută Simona ar putea să înceapă cu zâmbet. Împreună, o putem ajută pe Simona să zâmbească.
Urmează-ți visul! O campanie Europa FM realizată cu ajutorul DEDEMAN