Confidenţialitate

Silvia Mușatoiu, profesoară la C.N. „Gheorghe Șincai”, despre cele peste 70 de lucrări anulate la Bacalaureat: Au fost două greșeli, asistenții nu au verificat titlul și nu s-a dat timp suplimentar pentru rescriere | AUDIO

La Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București au fost anulate lucrările a peste 70 de candidați. Pentru că nu au scris „Examenul Național de Bacalaureat” după modelul trimis de inspectorat. Decizia de anulare a lucrărilor a venit după aproape o oră de la debutul examenului de Bacalaureat. Silvia Mușatoiu, profesoară de matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM” unde a explicat care au fost principalele două greșeli în această situație. Silvia Mușatoiu a mai explicat că „Dacă supraveghetorii ar fi fost instruiți cum trebuie și la începutul probei ar fi verificat ce au scris copiii în colțul care se secretizează, dar și cum au scris titlul, atunci, anularea lucrării, în cazul în care se constata că este o greșeală, se întâmpla la începutul probei”.

Marcel Bartic: Am încercat să obțin și un punct de vedere din partea președintelui comisiei care s-a ocupat de aceste lucruri în Colegiul „Gheorghe Șincai”, dar nu am reușit încă până acum. Știți care este prima mea curiozitate în povestea asta? Dacă a fost respectat regulamentul: așa trebuia să se întâmple?

Silvia Mușatoiu: „Când mă întrebați <<Așa trebuia să se întâmple?>> vă referiți la momentul în care a fost anulată lucrarea sau la modul în care a fost anulată lucrarea?”.

Marcel Bartic: La tot ce s-a întâmplat acolo.

Silvia Mușatoiu: „Dacă supraveghetorii ar fi fost instruiți cum trebuie și la începutul probei ar fi verificat ce au scris copiii în colțul care se secretizează, dar și cum au scris titlul, atunci, anularea lucrării, în cazul în care se constata că este o greșeală, se întâmpla la începutul probei”

Silvia Mușatoiu: „Din punctul meu de vedere, anularea lucrărilor la un examen nu reprezintă o problemă dacă acest lucru se întâmplă la început. Sau hai să spunem la momentul potrivit. Dacă acești copii au greșit într-adevăr titlul – nu era vorba că nu a încăput pe două rânduri, ci era vorba de faptul că un cuvânt trebuia scris ca în model, pe rândul al doilea și nu pe primul rând. Ori asta depinde foarte mult și de scrisul pe care îl are un copil, cât de larg, cât de strâns, cât de mic, cât de mare.

Dacă supraveghetorii ar fi fost instruiți cum trebuie și la începutul probei ar fi verificat ce au scris copiii în colțul care se secretizează și cum au scris titlul, atunci, anularea lucrării, în cazul în care se constata că este o greșeală, se întâmpla la începutul probei. Copilul nici nu văzuse subiectul în momentul despre care vorbesc eu – nu ar fi fost nicio problemă pentru că li se schimba foaia, era prima foaie, o rescriau și când venea subiectul începeau să redacteze rezolvarea subiectului.

Numai că la noi nu s-a petrecut așa. Asistenții au lăsat să curgă proba. Dacă greșeala s-a întâmplat la început, atunci nu a fost observată și copiii au început să scrie pe foile acestea, au umplut 3-4 foi până când a venit președintele comisiei și a constatat această greșeală. Așa că a anulat lucrările. Poate nu ar fi fost nici aceasta o problemă dacă președintele ar fi văzut că de la începutul probei până la momentul la care dumnealui a anulat lucrarea a trecut o oră, o oră și jumătate de la începutul probei. Nu din vina copilului, ci din vina asistentului care nu a anulat la timp acea lucrare. Ori asta însemna să dea copilului timp suplimentar să poată rescrie acea bucată din teză redactată deja și apoi să se ocupe de rezolvarea celorlalate subiecte. Două greșeli văd:

  1. A asistenților care nu au verificat titlul lucrării;
  2. Decizia președintelui de comisie de a anula lucrarea fără a acorda timp suplimentar celor care au trebuit să rescrie această lucrare de la capăt”.

Silvia Mușatoiu: „S-a întâmplat și mai rău de atât, pentru că unui copil i-au anulat lucrarea din alt motiv”

Marcel Bartic: Acești profesori supraveghetori nu e ca și cum sunt pentru prima dată acolo. Oamenii aceștia sunt instruiți. Sunt chemați în fiecare an la supraveghere fie la Evaluarea Națională, fie la Bacalaureat, la Titularizare – o spun din experiența personală pentru că și eu am participat. Te cheamă comisia la 7 dimineața și-ți spune ce trebuie să faci și ce trebuie să nu faci. Dar de aici și până la excesul acesta de zel… Am reținut că este vorba de fapt de un cuvințel, de prepoziția „de” și pentru faptul că nu a încăput pe primul rând și l-au scris pe al doilea, pentru asta au anulat lucrarea copilului…

Silvia Mușatoiu: „Da, de fapt s-a întâmplat și mai rău de atât, pentru că unui copil i-au anulat lucrarea din alt motiv: nu <<de>> nu scrisese bine, ci litera <<e>> era scrisă puțin mai jos de linia pe care trebuia trecută. Copilul acesta i-a spus președintelui în momentul acela că își asumă riscul de a i se anula lucrarea pentru această greșeală, dar ea nu mai rescrie – era vorba de o fetiță – cele patru pagini care i-au fost anulate. Președintele, însă, în momentul acela i-a pus o ștampilă în mijlocul foii”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ligia Deca: Centrele de examen în care au fost fotografiate și făcute publice subiectele la BAC în timpul evaluării au fost identificate | AUDIO