Confidenţialitate

Silvia Dinică: „Nu arată lucrurile bine în toate școlile din România” | VIDEO

Luni, 9 septembrie 2024, a început noul an școlar pentru aproape 3 milioane de elevi din România. Silvia Dinică, senator din partea USR și membră a Comisiei de Învățământ din Parlamentul României, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Silvia Dinică a spus la Europa FM că începutul de an școlar nu arată la fel în toate școlile din România. Senatorul USR a subliniat că fiecare copil trebuie „să aibă șansa să vină la școală și acolo să fie cineva care să-l îndrume”. Mai mult, Silvia Dinică a spus că evaluările remediale din clasele II-a, a IV-a și a VI-a ajung la Ministerul Educației, iar de acolo nu se mai întorc către profesor sau către școală.

„Nu arată lucrurile bine în toate școlile din România”

Marcel Bartic: Totul e bine, avem de toate, totul e frumos. Școala românească duduie sau dacă nu duduie, merge în direcția aceea. Numai flori și zâmbet. Așa să fie oare? Știu sigur că tu ai experimentat ziua de azi și în calitate de părinte, în mod special, dar hai să spunem că noi suntem printre părinții puțini mai norocoși. Și încerc să-mi fac o idee: oare arată lucrurile astea așa peste tot? În toate școlile din România?

Silvia Dinică: „Nu arată lucrurile bine în toate școlile din România. Eu recunosc că nu am fost niciodată la o deschidere de an școlar în calitate de politician. Am evitat să fac lucrul acesta. Am fost mereu mama Dariei și a lui Petru la deschiderea de an școlar. Din păcate, ceea ce vedem la fiecare început de septembrie sunt foarte multe vorbe goale, foarte multe declarații politice – lucruri cu care nici nu poți să nu fii de acord: trebuie să fi bine la școală, trebuie să avem profesori bine pregătiți”.

Fiecare copil trebuie „să aibă șansa să vină la școală și acolo să fie cineva care să-l îndrume”

Silvia Dinică: „Întrebarea mare este: de ce nu reușim să realizăm toate lucrurile acestea? De ce avem copii care ar trebui să fie în bănci, dar nu sunt. Pentru că sunt copii care au vârste de școală și care nu mai sunt la școală și pe care nu îi mai vedem în niciun fel de statistică. Fiecare astfel de copil ar trebui să aibă o șansă. Exact așa cum spuneai: să aibă șansa să vină la școală și acolo să fie cineva care să-l îndrume”.

Evaluările remediale din clasele II-a, a IV-a și a VI-a ajung la Ministerul Educației, iar de acolo nu se mai întorc către profesor sau către școală

Marcel Bartic: Care crezi că ar fi cea mai urgentă problemă de rezolvat în sistemul de educație din România?

Silvia Dinică: „O masă caldă și stat la școală cât mai mult astfel încât acolo să obții ajutor, în sensul de această școală de la 08:00 la 17:00 care să-ți ofere o masă caldă și care să-ți ofere ajutor. Pentru că, așa cum spuneai, poate unii au de recuperat. Nu ne uităm deloc la evaluările remediale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Noi le dăm, sunt acolo, se trimit căgtre Minister acea tonă de informații despre unde e copilul și care este nivelul lui la momentul resprctiv și nu se mai întoarce nimic către profesor sau către școală. De acolo ar trebui să ne agățăm”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: De ce există o criză de personal în școlile din zonele defavorizate? Corina Atanasiu: Există în PNRR bani pentru construcție de locuințe pentru profesori în mediul rural | VIDEO