În răspunsul dat întebărilor Europa FM cu privire la posibilitatea ca Victor Ponta să fi fost ofițer acoperit așa cum susține Traian Băsescu, Serviciul de Informații Externe arată că ‘față de situația în care este implicat un serviciu de informații, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitate ofițerilor acoperiți, în contextul dispozițiilor legale ce îi guvernează activitatea, SIE nu este abilitat să răspundă unor întrebări de asemenea natură, chiar și în condițiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legătură cu instituția.’
‘
Pe de altă parte, SIE susține că HG 223/2013 privind lista informaţiilor secret de stat, criticată de preşedintele Traian Băsescu, a respectat circuitul legal de avizare, iar aprobarea actului normativ nu era condiţionată de avizul CSAT.
‘
‘Proiectul de hotărîre a respectat întocmai circuitul legal de avizare, fiind înaintat Guvernului spre adoptare după obținerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ. În conformitate cu legislația în vigoare, acest tip de act normativ nu este condiționat de un aviz CSAT, așa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de CSAT, se arată în răspunsul SIE.
‘
Potrivit SIE, hotărârea de guvern a fost necesară deoarece ‘Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE’.
‘
În mod excepțional, SIE explică faptul că modificările au fost necesare după ce lacunele legislative au permis deconspirarea a 70 de ofițeri operativi, situație de natură să producă prejudicii majore spionajului românesc , lucru care afectează atât interesele României cât și cele ale partenrilor strategici.
‘
În altă ordine de idei, în același răspuns primit de Europa FM, SIE arată că ‘respectarea legii este un principiu fundamental al activității sale, dar că în același tip își asumă faptul că activitatea unui serviciu de spionaj are ca elemente fundamentale nu doar un profil public discret dar, mai ales, ÎNCREDEREA – între ofițerii aflați în misiune și Centrală și invers, între Serviciu și sursele sale de informare, între Serviciu și beneficiarii săi legali și, nu în ultimul rând, între Serviciu și națiune.’