Confidenţialitate

Sibiu: Cea mai mare indemnizație de creștere a copilului (35.000 de euro) a fost suspendată. ANAF face verificări

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a solicitat ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu.

Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată.

ANPIS a cerut ANAF sa facă verificări în cazul beneficiarului celei mai mari indemnizaţii de creştere a copilului, pentru a se stabili dacă acordarea acesteia este legală.  Până la finalizarea cercetărilor plata nu va mai fi făcută.

Conform reprezentanţilor ANPIS, aceste verifciări erau necesare având în vedere nivelul indemnizaţiei primite, iar dacă ANAF va stabili că toate documentele sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atunci beneficiarul va primi retroactiv sumele care au fost blocate.

Persoana respectivă nu a încasat până în prezent niciun ban, suma aferentă lunii august aflându-se încă în conturile AJPS Sibiu.

Persoana a depus cererea în luna iulie şi ar fi trebuit să primească banii începând cu luna august. Nu a încasat niciun ban până în prezent. Suma este foarte mare şi am vrut să facem verificări suplimentare. Dacă totul se dovedeşte a fi în regulă, în luna septembrie persoana respectivă va primi atât banii pentru august, cât şi pentru septembrie”, au spus reprezentanții AJPS.

Potrivit turnulsfatului.ro, sibianul care primea lunar 35 de mii de euro indemnizație pentru creșterea copilului este un bărbat, om de afaceri.

El a avut, din activități independente, un venit mediu net de peste 187 de mii de lei pe lună.

Pentru o astfel de sumă, taxele plătite statului se ridică la peste 70.000 de lei lunar.

 

Cele mai mari indemnizații, făcute publice de Ministerul Muncii

Circa 250 de persoane, reprezentând 0,17 la sută din numărul beneficiarilor indemnizaţiilor de creştere a copilului, consumă o treime din bugetul alocat la nivel naţional, cea mai mare indemnizaţie ajungând la 35.000 de euro, a anunţat, luni, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului, la nivel naţional, conduce o persoană din judeţul Sibiu, care primeşte lunar 159.084 de lei (circa 35.000 de euro). Ea a realizat venituri ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit Ministerului Muncii.

Locul doi al topului realizat de MMFPSPV este ocupat de o persoană din Bucureşti care încasează lunar 94.168 de lei, în urma aceluiaşi tip de activitate.

Ministerul Muncii a apreciat că după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament – prin care cuantumul acestei indemnizaţii a fost majorat la 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimul an înainte de naşterea copilului, adopţia, încredinţarea în vederea adopţiei, luarea în plasament sau în tutelă –  se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă.

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a precizat, luni, că Guvernul nu va tăia sau plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului, Legislativul fiind cel care ar putea iniţia o modificare a actualei legislaţii.