Nu vor fi interzise produse precum shaorma, gyros sau kebabul, precizează oficialii europeni. Totul a pornit de la o dezbatere privind folosirea fosfaților în astfel de produse alimentare. Aceste clarificări vin după ce presa europeană anunța în weekendul 2-3 decembrie 2017 că shaorma ar putea fi interzisă, informații pe care Parlamentul European le consideră „fake news”, știri false.
Comisia Europeană a elaborat o propunere legislativă care ar fi permis utilizarea fosfaților în shaorma, gyros și kebab.
În prezent, aditivii din categoria fosfaților sunt interziși – dar există câteva excepții.
Ideea ca fosfații să poată fi folosiți în prepararea acestor produse a fost respinsă, însă, în Comisia pentru sănătate publică și siguranță alimentară din legislativul European.
Decizia finală va fi luată în sesiunea din 11-14 decembrie a Parlamentului European.
Indiferent de hotărârea luată, în niciun caz nu vor fi interzise produsele de tip shaorma, gyros și kebap, precizează Biroul de Informare în România al Parlamentului European.
În cazul respingerii propunerii Comisiei Europene, utilizarea fosfaților va continua să fie interzisă, la fel cum se întâmplă în prezent.
Iulia Verbancu: