Confidenţialitate

SFR 12: A doua zi de festival a adus la Iași momente-omagiu, invitați de seamă și film sub cerul liber

A doua zi de festival SFR a adus, la Iași, filme în premieră, invitați speciali și momente-omagiu pentru marii actori ai României. Pentru prima dată la SFR ne-am bucurat să-i avem alături de noi pe Oana Pellea, Radu Muntean și pe E.S. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România.

Tot pentru prima prima dată în acest an, în cadrul SFR, au avut loc și Interviurile Diminețile Serile Filmului Românesc, cu actrița Maria Ploae și regizorul Nicolae Mărgineanu, unde am discutat despre filmul Ștefan Luchian, gala de deschidere și cinematografia românească.

Ziua de joi, 12 august, a fost marcată printr-o gală specială, CineMemoriam, dedicată marilor actori care ne-au părăsit, dar care rămân nemuritori prin viața de pe scenă și de pe marele ecran, prin emoțiile transmise cu fiecare apariție.

„Eu sunt foarte emoționată. Soțul meu era un om normal, își iubea meseria mai presus de orice, o respecta, muncea foarte mult, adică, pentru el, meseria era muncă”, a transmis Gabriela Dinică.

„Acest actor cu o combustie extraordinară, care a parcurs cu ușurință drumul de la dramă la comedie, era, de fapt, un om extrem de timid și un om extrem de tandru. Domnul Dinică era un argint viu”, a susținut și Laurențiu Damian, prezent la Gala CineMemoriam.

„Am fost și la câteva filme împreună, ,,îi mai duceam și papornița. Totul era la milimetru, era o gospodină ieșită din comun. Draga era foarte energică, dânsul era foarte blând. Draga era atât de îndrăgostită în preajma domnului Matei. Îi era frică de anumite fenomene: i se părea că o deoache lumea. Un om deosebit, de o rigoare. Tot ce făcea era bine studiat, lucrat”, a spus Ileana Popovici, despre Draga Olteanu Matei.

„Pe Stela Popescu nu poți și n-ai cum să o uiți vreodată. Cine o cunoaște pe Stela poate să spună un lucru: ce om special. Este omul care nu și-a bârfit niciodată colegii. Era plină de viața. Era de un optimism debordant”, a declarat Oana Georgescu.

Alexandru Arșinel spune prin Oana Georgescu că nu este o zi în care să nu se gândească la ea. „Sunt un om împlinit pentru ca am foarte multe amintiri minunate pe care i le datorez Stelei”.

„Vă mulțumesc foarte mult stimată audiență că vă aflați aici, le mulțumesc organizatorilor că mi-au oferit această oportunitate să-l comemorăm. De când tatăl meu a plecat dintre noi, eu nu am reușit să mă uit la poze cu el. Eu cu tatăl meu am avut o relație deosebită. Pentru mine a fost totul, era stâlpul familiei, eu l-am urcat pe un piedestal. Era un om bun și blând și ar fi sărit în ajutorul  oricui. Am avut plăcerea să joc cu el și pe platoul de filmare”, a declarat Gloria Găitan, prezentă la eveniment.

Imediat după Gala CineMemoriam, la Ateneul Național din Iași, publicul cinefil a participat la spectacolul de teatru „Mă tot duc…” cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu, jucat cu casa închisă.

La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, am urmărit Adam&Paul, film din Retrospectiva Ion Caramitru. Filmul, unul dintre preferatele invitatului special, a rulat pentru prima dată în România, chiar în prezența E.S. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România.

„Dacă vă întrebați cum de a primit Ion Caramitru rolul din filmul Adam&Paul, acesta se află la un turneu în Dublin, producătorii l-au plăcut extrem de tare, l-au văzut mai apoi la barul din apropierea teatrului, l-au abordat și i-au oferit acest rol pe care l-a făcut cu mare plăcere și cu foarte mult umor”, a recunoscut Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR.

„Acest film umanizează momentele în care te simți cel mai jos în viață și încearcă să le îndulcească puțin. Este mult umor negru, dar în esență este un film irlandez. Cred că sunt puține locuri în lume unde poți găsi un umor atât de negru, mai ales ca cel pe care îl poți găsi în Irlanda. Din punctul meu de vedere este un film extrem de important, dar ca să promovez Irlanda nu știu dacă aș alege un film ca Adam&Paul. Pentru orice societate este important să-și recunoască neajunsurile, să știe cand a greșit, să își recunoască greșelile și să încerce să le repare.”

   În Piața Unirii, am urmărit, în premieră, Întregalde, regizat de Radu Muntean. Proiecția a fost sold out la ora începerii, iar cinefilii s-au putut bucura la final și de o proiecție specială 3 mm cu Simona Halep.

   La Amfiteatrul Palas, cinefilii au participat la proiecții scurte, printre cele mai premiate și așteptate la Iași, în prezența actriței Ileana Popovici și a regizorului Michael Cuptor.

Rondul de noapte” s-a putut viziona, în premieră, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași.

„Iosif Demian a avut o producție absolut remarcabilă și anume, O lacrimă de fată despre care s-a vorbit foarte mult, pentru că era și un film foarte curajos, după acest film a ales să plece în Australia, unde este de zeci de ani și unde predă Cinematografie. Exact aici, la dumneavoastră la Iași, s-a vorbit pentru prima dată despre filmul din seara aceasta. Eram într-o zi pe o terasă, la prânz și a început el să spună cam ce film și-ar dori să facă, s-a arătat interesată Anca Puiu, una dintre producătoare, împreună cu fiicele sale, care este co-producătoare. Fără îndoială că Demian și-ar fi dorit să fie aici, dar, din păcate, în Australia, până la întâi ianuarie nu intră și nu iese nimeni”, a declarat Irina-Margareta Nistor, prezentă la proiecția filmului.

Serile Filmului Românesc continuă cu un moment-omagiu: Amza Pellea 90. Atunci i-am condamnat pe toți la moarte – proiecție specială în prezența Oanei Pellea. De asemenea, printre invitații momentului se numără și Ileana Popovici, Ioana Pavelescu și Cristian Șofron.

Urmărim apoi pe marele ecran filmele Holy Father, Întunecare, Berliner, Otto barbarul, docu-drama Mai presus de orice și scurtmetraje românești. Printre momentele speciale de astăzi, amintim: Seara de reclame românești de la Coffice, Pogrom 80 eveniment care are loc la Fosta Chestură din Iași și CinExcelența cu Rodica Mandache.