Sfaturi pentru şoferii care circulă pe timp de iarnă, în condiţiile unui carosabil acoperit de zăpadă şi polei.
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de vehicului din faţă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă.
Şoferii sunt sfătuiţi să nu bruscheze comenzile autoturismului şi să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale şi oglinzilor retrovizoare.
Maşina trebuie echipată corespunzător, cu anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant.
Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire.
Maşinile nu trebuie oprite sau staţionate în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni sau la colţurile intersecţiilor, pentru a nu obtura vizibilitatea altor conducători auto care doresc să iasă de pe străzi lăturalnice şi totodată să poată permite utilajelor de deszăpezire să intervină pentru a înlătura zăpada de pe suprafaţa carosabilă.
Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor. Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp. Nu efectuaţi depăşiri riscante, pentru că puteţi derapa foarte uşor.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere, recomandă poliţiştii rutieri.