O navă a Gărzii de Coastă a prins o ambarcaţiune ucraineană aflată la braconat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe, cele patru persoane aflate la bord, care s-au supus somaţiilor oamenilor legii, fiind ulterior predate autorităţilor din ţara lor.
La bordul navei au fost găsite peste 400 de kilograme de calcan.
Potrivit unui comunicat de marţi al Gărzii de Coastă, în 15 aprilie, nava MAI 2110 din cadrul Grupului de Nave Sulina, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, cu ajutorul aparaturii de termoviziune din dotare, la aproximativ 40 de mile marine travers de localitatea Sfântul Gheorghe, o ambarcaţiune de provenienţă ucraineană, suspectă de activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
“Comandantul ambarcaţiunii cu patru cetăţeni din Ucraina la bord s-a supus somaţiilor legale iniţiate de nava Gărzii de Coastă, permiţând poliţiştilor de frontieră să urce la bord pentru efectuarea controlului specific. La bordul acesteia a fost descoperită o cantitate însemnată de peşte din specia calcan, precum şi mai multe plase de pescuit tip setcă, pentru care cei în cauză nu aveau documentele legale”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.
După ce au adus ambarcaţiunea în portul Sulina, poliţiştii de frontieră tulceni, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, au început cercetările specifice. Astfel, oamenii legii au descoperit la bordul navei 16 plase de pescuit în lungime totală de 1.536 metri şi cantitatea de 447 kilograme calcan în stare proaspătă, în valoare totală de 17.687 lei, ce a fost predată unei societăţi comerciale de profil. Totodată, cei patru cetăţeni ucrainieni, cu vârste cuprinse între 34 şi 40 de ani, şi nava pe care se aflau, au fost predaţi autorităţilor din Ucraina, în data de 17 aprilie, pentru continuarea cercetărilor.
Ei sunt anchetaţi pentru pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie, pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit având ochiul de plasă sub dimensiunile minime legale.