La Iași, zeci de mii de credincioşi au venit de la primele ore ale dimineții pentru a asista la slujba oficiată de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sunt pelerini din ţară, dar şi din străinătate. Coada se întinde pe mai mult de 7 kilometri, iar oamenii au de așteptat până la 15 ore pentru a se ruga moaștelor Sfintei Parascheva. Printre ei, și candidații la alegerile prezidențiale. Aflați în plină campanile electorală, unii s-au rugat emoționați din mulțime, iar alții au împărțit ceai pelerinilor.
Slujba a început la ora 09:30, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Un sobor de 22 de arhierei din ţară şi străinătate oficiază slujba Sărbătorii Sfintei Parascheva.
Pelerinii formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele sfintei. Timpul de așteptare la coadă a ajuns la 16 ore.
Pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei sunt amplasate câteva ecrane de mari dimensiuni, iar pe stâlpii de electricitate au fost montate difuzoare pentru ca pelerinii să poată asculta şi urmări ceremonialul religios.
La Slujbă asistă și principalii candidați la alegerile prezidențiale, aflați în toiul campaniei electorale
Premierul Marcel Ciolacu a ajuns împreună cu ministrul sănătății Alexandru Rafila și a urmărit slujba din mulțime.
Tot din mijlocul oamenilor, au participat la slujbă și liderul PNL, Nicolae Ciucă, dar și șefa USR, Elena Lasconi.
Candidatul Independent Mircea Geonă a urmărit slujba de pe scena pregătită pentru oficialități, iar George Simion, liderul AUR, a împărțit ceai și plăcinte pelerinilor, potrivit unui clip video pe care l-a postat pe rețelele sociale.
George Simion: „Vă ajutăm cu un ceai? O plăcintă? Imediat”.
Prezent el la Iași, Ludovic Orban, candidatul Alianței Forțelor de Dreapta, a criticat prezența rivalilor săi la Sărbătoarea Sfintei Parascheva.
Ludovic Orban: „Orice candidat la președinție care își imaginează că poate să culeagă voturi venind la Sfânta Parascheva numai în anul electoral face o greșeală gravă”.
Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus, de la o mănăstire de pe Muntele Athos, şi moaştele Sfântului Pantelimon.
Sursa foto: Facebook
Sursa video: Mitropolia Moldovei și Bucovinei