Sfârșitul sezonului estival este o perioadă de bilanț pentru operatorii economici de pe litoral, nu însă și pentru voluntarii de mediu. Încep acțiunile de curățare a plajelor, pe care turiștii necivilizați au lăsat munți de gunoaie. Toamnă de toamnă, voluntarii speră să adune din ce în ce mai puține deșeuri, dar nu-i așa.
O nouă campanie de conștientizare privind importanța de a avea plaje curate a fost lansată în acest weekend pe litoral. Ca în fiecare an, Asociația „Bun Simț și Atitudine Civică” a adunat zeci de voluntari de Mediu într-o acțiune de curățare a întinderilor de nisip. Au început cu o plajă din capătul de sud al stațiunii Mamaia.
„Am adunat în jur de 30-40 saci de gunoaie. În general e vorba de sticle, peturi, doze de aluminiu, chiar și obiecte personale și de lenjerie intimă”, spune voluntarul Bogdan Leahu.
Situația se agravează mai ales la sfârșitul verii, când interesul operatorilor de plaje pentru ecologizare nu este la fel de mare ca în sezon. Și nici al celor care fac plajă, crede voluntarul Luminița Roșca:
„Cred că ar trebui fiecare cetățean să aibă această responsabilitate și, bineînțeles, autoritățile să doteze cu infrastructură zonele turistice și nu numai și să aplice penalități și amenzi. Altfel, problema nu se va rezolva”.
Concluzia o trage unul dintre puținii turiști care se bucură, pe plajă, de soarele cald de septembrie:
„Din păcate educația noastră cam lasă de dorit. Nu prea știm să ne gospodărim. Suportăm ca atare. Nu s-a schimbat nimic. Mentalitatea și mizeria văd că încă mai … N-au invățat nimic”.
ONG-urile de mediu vor realiza în perioada următoare un clasament al celor mai murdare plaje de pe litoral.
Citește și: Bilanț negru pe litoral: 16 persoane au murit înecate în mare și aproape 2.500 au primit îngrijiri medicale. Salvamarii cer înființarea poliției plajelor | AUDIO