Confidenţialitate

Sezonul de iarnă a început și din punct de vedere astronomic

Duminică am avut cea mai scurtă zi. Solstițiul de iarnă reprezintă debutul sezonului de iarnă.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, a adus o durată a zilei minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București).

De la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

În 2020 solstițiul de iarnă va fi pe 21 decembrie, la ora 12:02, potrivit datelor furnizate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sezonul de iarnă, marcat de Google

Motorul de căutare Google nu a ratat momentul să marcheze sezonul de iarnă astronomic prin modificarea logoului motorului de căutare.  Solstițiul de iarnă reprezintă subiectul celui mai nou Google Doodle:

Google îşi modifică ocazional logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

Primul „doodle” – o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema evenimentului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de „doodle”-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.

FOTO: Alessandro Viaro / Unsplash