Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este oficial sub urmărire penală în dosarul „Insula Belina”, anunță DNA.
Actualul ministru al Dezvoltării Regionale era secretar de stat în 2013, la data trecerii insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Județean Teleorman, printr-o Hotărâre de Guvern pe care procurorii o consideră ilegală.
În această calitate, a semnat Nota de Fundamentare.
Dat fiind că Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului, procurorii arată că „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.
DNA susține că inițial, Ministerul Justiției și cel al Finanțelor s-au opus acestei soluții, dar, ulterior Guvernul a trecut în numai 17 ore un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificație ale imobilelor în așa fel încât să se creeze „aparența că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.
Este motivul pentru care procurorii cer de asemenea urmărirea penală în aceași dosar a actualului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi inițiat această hotărâre premergătoare.
La data respectivă, în noiembrie 2013, Ministerul era condus de Liviu Dragnea.
În urma acestui transfer, compania Tel Drum, controlată de apropiați ai lui Liviu Dragnea, a obținut avantaje directe.
Redevența pe care o plătea din 2011 la „Apele Române” s-a diminuat prin noul contract încheiat cu Consiliul Județean.
În plus, compania a subînchiriat ulterior terenul unei alte firme apropiate familiei Dragnea.
Europa FM a dat detalii despre acest caz în contextul în care Victor Ponta, audiat ca martor în același dosar, a susținut că peersonal nu a favorizat niciodată Tel Drum. La Belina, Guvernul Ponta se angaja, prin Nota de fundamentare care a intrat în ședința Executivului, să facă un complex turistic finanțat cu bani europeni. În realitate, Consiliul Județean Teleorman nu a înaintat niciodată Comisiei Europene un astfel de proiect.
Chemată astăzi la DNA, unde i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în acest dosar, Sevil Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA,cele 300 de hectare de pe Dunăre „au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”.
În plus, înainte de trecerea HG 943/2013 prin Guvern, susțin procurorii, „au fost au fost făcute notări în cărțile funciare ale terenurilor (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate”. În acest context, decidenți din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională “Apele Române” și Consiliul Județean Teleorman „au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi”, se arată în ordonanța întocmită de procurori.
Foștii premieri Victor Ponta și Sorin Grindeanu au fost audiați de asemenea, în calitate de martori, în acest dosar.
FILMUL EVENIMENTELOR
2011 – Compania TEL DRUM SA din Alexandria încheie un contract de concesiune cu Administrația Națională “Apele Române”, pentru Brațul Pavel și Insula Belina în urma unei licitații.
26 iulie 2013 – Consiliul Județean Teleorman înaintează Ministerului Dezvoltării o notă de fundamentare pentru trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului – Administrația Națională „APELE ROMANE”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman, sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”.
Iulie 2013 – două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice atrag atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern.
5 noiembrie – 6 noiembrie 2013 – Ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, inițiază și promovează în Guvern H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore.
6 noiembrie 2013 – în ședință de Guvern este adoptată H.G. 858/2013. Se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării. Potrivit DNA, se crea astfel aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de Guvern.
27 noiembrie 2013 – Guvernul adoptă H.G. 943/2013 prin care Insula Belina și Brațul Pavel sunt trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „APELE ROMANE”, în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
16 ianuarie 2014 – Consiliul Județean Teleorman închieie contractul de concesiune cu TEL DRUM, în calitate de nou administrator al terenului.