Confidenţialitate

Sesizarea Curții Supreme privind „Legea fugarilor”, dezbătută de Curtea Constituțională | AUDIO

„Legea fugarilor” ajunge joi, 11 iulie, din nou pe agenda Curții Constituționale. Dezbaterea sesizării depuse de Curtea Supremă a fost amânată de șase ori până acum. Este vorba despre legea care aduce modificări la Codul penal şi care adaugă un plus de pedeapsă condamnaţilor care nu se prezintă în 7 zile pentru a ispăşi condamnarea. Înalta Curte de Casație și Justiție consideră că legea este neconstituțională. De ce și care este contextul în care s-a aprobat această lege ne spune Iulia Nagy cu detalii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, Camera Deputaților a votat „legea fugarilor”. Potrivit actului normativ, condamnații definitiv, care nu se prezintă în termen de o săptămână la Poliţie pentru a fi duși la penitenciar, vor fi considerați evadați. Astfel, riscă o pedeapsă suplimentară între 6 luni şi 3 ani.

În sesizarea formulată, Înalta Curte de Casație și Justiție susține că printre drepturile încălcate prin această lege se numără cel la un proces echitabil şi cel la libertate individuală.

Proiectul de lege a fost inițiat de Ministerul Justiției. Ministrul Alina Gorghiu spunea anul trecut că fugarii ar putea să plătească pentru extrădare, cheltuială care în prezent este suportată de stat.

Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu sau Dragoş Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șoferii testați pozitiv la alcool sau droguri și cei care refuză testarea vor primi permisul înapoi în 3 zile dacă analizele nu sunt gata în acest interval. Guvernul va modifica OUG 84 | AUDIO