Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a primit o sesizare cu privire la teza de doctorat a premierului Mihai Tudose.
Sesizarea, adresată președintelui CNATDCU, Ionel Valentin Vlad, a fost analizată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a fost admisă, înregistrată și transmisă spre soluționare Consiliului pe data de 5 iulie.
”Vă înaintăm sesizarea referitoare la teza de doctorat a domnului Tudose C. Mihai cu titlul ‘Protecția infrastructurii critice — element strategic dinamic în sectorul de securitate’, susținută la Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’, însoțită de documentele pe suport electronic, înregistrată la UEFISCDI cu nr. 1806/04.07.2017.
Sesizarea respectă cerințele OMENCȘ 3482/24.03.2016 și este transmisă către CNATDCU în vederea demarării procesului de analizare și soluționare a acesteia”, se arată în documentul publicat pe site-ul Consiliului.
De asemenea, sesizarea a fost transmisă Ministerului Educației Naționale.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că acuzaţiile de plagiat care planează asupra premierului Mihai Tudose nu contrazic criteriile de integritate pe care le susţine, dar, dacă aceste speculaţii se vor adeveri, problema va trebui rezolvată nu de el, ci de majoritatea PSD-ALDE, care l-a susţinut.
Premierul Mihai Tudose este absolvent al Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine “Dimitrie Cantemir” din București (1995) și al cursului postuniversitar “Management și gestiunea afacerilor” (2001) la Facultatea de Științe Economice (Universitatea Dunărea de Jos din Galați). De asemenea, a absolvit un curs postuniversitar în domeniul securității naționale (2006) la Colegiul Superior de Securitate Națională — Serviciul Român de Informații, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
În 2010, a obținut titlul de doctor în domeniul Științe Militare și Informații, pe tema ”Protecția infrastructurilor critice”, la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” — Serviciul Român de Informații.
Numai că, în urma scandalului privind plagiatele, el a renunațat din proprie inițiativă la titlul de doctor, deși – anterior – declarase pentru CRJI ca la momentul redactarii lucrarii “erau alte vremuri”.
“E vorba de Andriciuc si de niste texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de doua-trei pagini si nu sunt preluate cuvant cu cuvant. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost si putin neglijent, dar era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora”, a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactarii: “Am scris un capitol pe plaja, cu pixul, si dupa ce l-am bagat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reiesind ca era copiat in proportie de 15%”.
Pentru acest articol, lucrarea lui Tudose nu a fost verificată cu un astfel de soft.
Din 2013, deține o adeverință de certificare pentru profesia didactică — monospecializare de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” — Departamentul de management militar și de pregătire a personalului didactic.