Confidenţialitate

Serul antiviperin, o raritate în spitalele din România

Situaţia a intrat în atenţia autorităţilor din domeniul sanitar în luna iunie, când un copil a fost muşcat de o viperă în judeţul Sibiu.

Atunci, spitalul din Sibiu nu avea ser antiviperin iar în puţinele spitale din ţară în care s-a găsit serul, acesta era expirat.

Între timp, Agenţia Medicamentului de la Bucureşti a autorizat un nou antidot ce poate fi administrat în cazul muşcăturilor de şarpe.

Numai că acesta este foarte scump şi puţine spitale şi-l permit – după cum transmite corespondenta Europa FM la Sibiu, Lidia Badilă.

Agenţia Medicamentului de la Bucureşti a autorizat un nou produs de ser antiviperin, după ce lotul precedent a fost declarat neconform în luna iunie pentru că depăşise termenul de valabilitate.

De data aceasta, autoritățile sanitare spun că este vorba despre un ser care se găsește la un singur producător la nivel mondial dar care este compatibil cu speciile de şerpi veninoşi care trăiesc în ţara noastră.

Singura problemă este preţul.

Un singur flacon costă 2.400 de euro iar managerii spitalelor prefera ca, la nevoie, să împrumute antidotul de la un alt spital, decât să dea banii pe el şi să nu îl folosească.

La Sibiu, în ultimii 5 ani, un singur pacient a ajuns la spital muşcat de şarpe.

Este vorba despre un copil care se afla împreună cu părinţii într-o excursie la Râul Sadului. Deoarece în staţiunea Păltiniş şi la Cisnădioara au fost văzute în ultima vreme vipere, conducerea spitalului sibian a decis să cumpere 2 doze de ser antiviperin.

În total, la nivel naţional, s-au cumpărat 683 de fiole.