Ministrul de Externe al Rusiei – Serghei Lavrov – susține că Occidentul intenționează să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”. În opinia lui Lavrov, Maia Sandu „este nerăbdătoare să intre în NATO”. Într-un interviu pentru televiziunea publică rusă şi pentru agenţia oficială RIA Novosti, el a sugerat o posibilă ofensivă a Rusiei, pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei.
Serghei Lavrov a spus că preşedinta Republicii Moldova „are cetăţenie română, e nerăbdătoare să intre în NATO, e pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”.
O altă ţară din spaţiul fost sovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse a amenințat că „Rusia va eclipsa evenimentele organizate de Ucraina și de Occident ce vor marca un an de la începutul invaziei”.
Declarația vine în timp ce mai mulți oficiali europeni, printre care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la Kiev, unde are loc un summit cu oficialii ucraineni.
Good to be back in Kyiv, my 4th time since Russia‘s invasion.
This time, with my team of Commissioners.
We are here together to show that the EU stands by Ukraine as firmly as ever.
And to deepen further our support and cooperation. pic.twitter.com/zf8fvoNKnG
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023
„Escaladarea conflictului crește ca un bulgăre de zăpadă. Totul a început cu livrările de căști pentru armata ucraineană, apoi au apărut armele de calibru mic, acum se vorbește deja despre aeronave”, a spus Serghei Lavrov.
El a adăugat că diplomații ruși lucrează la „ceva” pentru a se asigura că evenimentele conduse de Occident „nu vor fi singurele care atrag atenția lumii”, dar nu a oferit mai multe detalii. Anterior, ministrul ucrainean al Apărării a avertizat că Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră, care ar putea începe pe 24 februarie, și pentru care a mobilizat 500 de mii de militari.
Între timp, 70 de soldaţi ucraineni au sosit în Germania pentru a fi instruiţi să folosească sistemul de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul urmează să-l pună la dispoziţia Ucrainei, pentru a o susţine să se apere de atacurile ruse.
Reacția Ministerului de Externe de la Chișinău
În replică, Ministerul de Externe de la Chişinău transmite ca declaraţiile şefului diplomaţiei ruse fac parte din retorica ameninţătoare deja bine cunoscută a acestuia.
„Ţinem să amintim părţii ruse că Republica Moldova şi-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE moldovean, Daniel Vodă.
Sursa foto: Shutterstock