Confidenţialitate

Septimius Pârvu, despre alegeri: Vom avea posibile suprapuneri. Unora, care vor mai avea 3 luni până în septembrie, nu o să le mai peste foarte mult. Alții de-abia vor aștepta să își preia mandatul | VIDEO

Liderul AUR, George Simion a fost audiat la Parchetul General, sub acuzația de falsificare a unor semnături pentru a sprijini candidatura lui Silvestru Șoșoacă la alegerile europarlamentare. Pe de altă parte, USR inovcă posibilitatea unei fraude prin modficiarea legii de către AEP. Invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea, Septimius Pârvu, coordonator al programului electoral de la Expert Forum spune că ordonanța de urgență prin care alegerile au fost comasate a „schimbat modul în care se formează birourile electorale”. Potrivit expertului, OUG-ul  „favorizează, în primul rând, partidele mari”, în timp ce „în legile originale exista o ordine”. Pe de altă parte, comasarea alegerilor pune probleme și în ce privește mandatele aleșilor locali, mai spune Septimius Pârvu. „Unora, care vor mai avea trei luni până în septembrie, nu o să le mai peste foarte mult, alții de abia așteaptă să își ia mandatul”, explică specialistul în bună guvernare.

Septimius Pârvu: „O să fie localități cu această dedublare. Unii care vor mai avea trei luni până în septembrie și cărora nu o să le mai peste foarte mult, alții care de abia așteaptă să își ia mandatul”

Cătălin Striblea: De ce ați fost împotriva comasării alegerilor?

Septimius Pârvu: „Modul în care a fost scrisă ordonanța. Noi chiar am fost la Ministerul de Interne, care a fost inițiator și, chiar și în urma dezbaterii tot au rămas probleme cu ordonanța. Sunt multe chestiuni acolo. De exemplu, mandatele aleșilor locali. Faptul că ele vor fi preluate în toamnă. Vom avea trei luni de posibile suprapuneri. O să fie niște persoane alese în iunie, unii o să piardă mandatul. O să fie localități cu această dedublare. Unora, care vor mai avea trei luni până în septembrie, nu o să le mai peste foarte mult, alții… care de abia așteaptă să își ia mandatul […]. Până la urmă, CCR ne-a spus că este constituțională. Există precedente care ne spun că folosirea ordonanțelor de urgență în acest mod nu este neapărat constituțional. Nu a făcut decât să cârpească, să pună laolaltă două legi care n-au mare lucru de a face una cu cealaltă”.

Cătălin Striblea: De ce sunt alegerile locale cele mai complicate?

Septimius Pârvu: „Ai în fiecare localitate o circumscripție, ai mai multe birouri electorale, ai patru buletine, ai procese-verbale diferite. E un coșmar pentru oricine să numere toate buletinele acelea la sfârșitul zilei. Este cel mai încărcat proces”.

Septimius Pârvu: „O chestiune complicată va fi folosirea listelor electorale, pentru că sunt liste diferite pentru cele două tipuri de alegeri”

Cătălin Striblea: Noi, pentru acest proces electoral avem o singură secție – te duci în același loc, la aceeași masă și iei 5 buletine.

Septimius Pârvu: „Da, ești obligat să iei 5 buletine, chiar dacă la locale poate nu vrei să votezi pentru o poziție, dar nu poți să iei 3. O chestiune complicată va fi folosirea listelor electorale, pentru că sunt liste diferite pentru cele două tipuri de alegeri”.

Septimius Pârvu: „La europarlamentare votezi unde ești arondat cu domiciliul sau reședința sau dacă ești în afara localității repsective votezi absolut oriunde”

Cătălin Striblea: Când mă duc acolo, semnez pe două liste de prezență. una europeană și una locală, nu?

Septimius Pârvu: „Da, sigur. Poți să votezi numai pentru un tip de alegeri, iar asta este o opțiune. Dar da, pentru fiecare tip de alegeri există o listă separată. Ce mai este complicat este că avem circumscripții diferite, adică cum se votează. La europarlamentare votezi unde ești arondat cu domiciliul sau reședința sau, dacă ești în afara localității repsective votezi absolut oriunde. Și în străinătate, nu contează. La locale, în schimb, trebuie să votezi ești legat de domiciliu sau reședință. Și dacă nu ți-ai înregistrat reședința până cel târziu pe 11 aprilie trebuie să te duci unde ai domiciliul”.

Septimius Pârvu: „Marea problemă este cu ordonanța respectivă, fiindcă a schimbat modul în care se formează birourile electorale” / „Favorizează, în primul rând, partidele mari”

Cătălin Striblea: USR spune că AEP a făcut o propunere, care s-a și concretizat. S-a modificat legea acolo. Ei se tem de fraudă. Au exprimat-o public. Și spun așa: observatorii noștri trimiși la secțiile de votare vor fi foarte obosiți, pentru că procesul e lung, și acolo se creează posibilități de fraudă pentru că noi suntem minoritate, ceilalți la un loc. Au descris un fenomen de genul acesta. E posibilă o fraudă de acest gen?

Septimius Pârvu:Mi-e foarte greu să mă antepronunț, fiind observator încerc să nu dau prognosticuri înainte. Dar cred că marea problemă este cu ordonanța respectivă, fiindcă a schimbat modul în care se formează birourile electorale. Favorizează, în primul rând, partidele mari. În legile originale exista o ordine. Acum, trebuind cumva să comaseze și birourile electorale vor fi în primul rând partidele parlamentare, reprezentanții minorităților, partidele de la europarlamentare. De exemplu, partidele care candidează doar la locale… greu de crezut că mai prind locuri în birourile electorale. Și modul în care sunt formate birourile, sigur, va asigura supremația sau majoritatea partidelor care se înțeleg deja și care vor putea face niște majorități în birouri”.

Septimius Pârvu: „Ce poate face BEC când vede astfel de chestiuni este să facă plângere penală”

Cătălin Striblea: Îl avem astăzi pe George Simion într-o întâmplare pe care am tot încercat să o procesez. E audiat la Parchet pentru că este bănuit că ar fi instigat la strângerea de semnături false pentru Silvestru Șoșoacă, ceea ce înseamnă că domnul Șoșoacă ar fi putut candida și ar fi putut fura niște voturi de la doamna Șoșoacă.

Septimius Pârvu: „Nu știm care e toată povestea din spate. Într-adevăr, sunt 100.000 de semnături. În momentul în care am văzut candidatura chiar m-am întrebat cum poți să strângi 100.000 de semnături când nu ai un cort pe stradă. Singura autoritate care verifică chestiunea acestea este Biroul Electoral Central. Staff-ul tehnic de colo se uită peste semnături, dacă sunt toate datele. Aici e o discuție despre veridicitatea semnăturii ca atare. Pentru că există o decizie din 2019, după candidatura domnului Cataramă, care a fost respins, pentru că BEC de atunci a spus că par false acele semnături. Ce poate face BEC când vede astfel de chestiuni este să facă plângere penală”.

Septimius Pârvu: Sigur că te întrebi de unde un candidat independent, care nu e foarte vizibil, vine cu 100.000 de semnături

Cătălin Striblea: Cum trebuie să arate listele cu semnături? Le depui fizic?

Septimius Pârvu:Da, în primul rând trebuie să fie originale. Sunt olografe. Trebuie să fie toate datele complete, inclusiv CNP, adresă, numele persoanei respective. Cele care sunt xeroxate sunt clar eliminate. BEC verifică să fie în primul rând numărul minim de semnături. Și, sigur, te întrebi de unde un candidat independent, care nu e foarte vizibil, vine cu 100.000 de semnături”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Citește și: Românii își pot schimba actele de identitate inclusiv în weekendul în care au loc alegerile. DGEP anunță un program special. Toni Greblă: Nu se poate vota cu pașaportul turistic | AUDIO