60 din 80 de senatori ai Braziliei au votat pentru demiterea Dilmei Roussef din funcţia de şef al statului.
Acuzată că a falsificat datele oficiale privitoare la bugetul de stat pentru a ascunde un deficit în creștere, aceasta s-a declarat nevinovată și a reclamat ceea ce numește “o lovitură de stat”.
Dilma Rousseff spune că a folosi fonduri publice pentru a acoperi pierderile din buget nu justifică demiterea președintelui și că predecesorii săi au făcut, nu o dată, același lucru.
În opinia opozanților, însă, care au avut cîștig de cauză, Dilma Rousseff s-ar fi folosit de poziția sa pentru a-și asigura realegerea, în 2014.
Demiterea președintei pune capăt unei perioade de 13 ani de guvernări de stînga în Brazilia.
Ce urmează?
Dilma Rousseff va fi înlocuită de vicepreședintele Michel Temer, care va asigura interimatul vreme de doi ani și trei luni. Deși doamna Rousseff nu a pierdut nici un scrutin la care a luat parte din 2010 încoace, popularitatea ei s-a diminuat din cauza declinului economic al Braziliei, a paraliziei guvernamentale și a unui imens scandal de corupție care a implicat aproape toate partidele importante din țară.
Manifestații cu participare destul de redusă ale susținătorilor doamnei Rousseff au avut loc în mai multe rînduri în această perioadă, dar în ultimele luni s-au organizat și mitinguri uriașe pentru demiterea ei.
În opinia participanților, cei mai mulți dintre politicenii brazilieni ar fi extrem de corupți.
Scandalul Petrobras
În mare măsură, Dilma Rousseff poate fi considerată victima unui scandal de corupție în care nu pare să fi fost direct implicată, dar despre care era aproape imposibil să nu fi știut.
Avînd în centru compania petrolieră de stat Petrobras – cea mai mare din America Latină pînă la data anchetei -, ea a subminat încrederea alegătorilor brazilieni în întreg sistemul politic.
Cea mai importantă suspiciune a procurorilor se referă la “umflarea”contractelor încheiate de Petrobras cu aproximativ 3%, astfel încît fondurile suplimentare să ajungă la trei formațiuni care au guvernat împreună: Partidul Muncitorilor, Mișcarea Democratică și Partidul Progresist.
Procuratura a suspendat toate contractele dintre Petrobras și principalii furnizori ai companiei: în aproximativ doi ani, și-au pierdut locurile de muncă mai bine de 60% dintre angajați.
Partidele și banii negri
Date fiind dimensiunile Braziliei și cele trei paliere guvernamentale – municipal, statal și național – nici o formațiune nu s-a apropiat vreodată de majoritatea necesară pentru a guverna singură.
Drept urmare, susținerea parlamentară se “cumpără” fie cu posturi în administrație, fie cu mită în bani.
Dilma Rousseff nu a fost direct implicată în acest scandal și chiar cei mai vehemenți contestatari ai săi recunosc că este unul dintre puținii politicieni brazilieni care nu acceptă mita.
Însă, în calitate de fost ministru al energiei, e greu de crezut că nu a avut știre despre cele întîmplate.
În plus, mulți dintre apropiații săi sunt fie arestați, fie trimiși în judecată.
Chiar dacă era sau nu la curent cu aceste practici, Dilma Rousseff nu le-a pus capăt și, într-o oarecare măsură, a profitat de pe urma lor.
În varianta optimistă, aceste investigații pot ajuta la “curățirea” politicii naționale din cel mai mare stat al Americii Latine.
Însă, la fel cum s-a întîmplat în Italia după operațiunea Mani pulite (Mîini curate), aceste evenimente ar putea aduce la conducere un populist de dreapta precum Silvio Berlusconi.