Confidenţialitate

Senatorii fac din nou zid în jurul lui Titus Corlățean. Cererea DNA de urmărire penală, amânată din lipsă de cvorum

Senatorii fac din nou zid în jurul colegului lor de la PSD, senatorul Titus Corlățean. Solicitarea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Externe în dosarul votului din diaspora din 2014 a fost amânată din nou. Biroul Permanent al Senatului care trebuia să stabilească un calendar în acest caz a amânat discuția privind solicitarea DNA din lipsă de cvorum.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că a insistat pentru demararea procedurilor parlamentare, astfel încât să nu existe speculaţii, dar a adăugat că senatorii sunt în plină campanie electorală, lucru care ar explica lipsa de cvorum.

Biroul Permanent trebuia să dea un termen Comisiei Juridice pentru raport şi să fixeze o dată pentru votul în plen.

DNA a cerut Senatului încă din 16 mai încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Titus Corlăţean în dosarul votului din diaspora. Titus Corlăţean este suspectat pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis atunci când era ministru de Externe.

Este pentru a doua oară când Senatul amână discutarea solicitării DNA.

“În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”, susțin procurorii DNA.

Practic, Titus Corlăţean l-ar fi favorizat pe candidatul PSD, Victor Ponta, organizând secții de votare în străinătate după bunul plac.

 Titus Corlăţean a demisionat între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2014, arătând că nu îşi poate asuma înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate.