Legea trimisă la reexaminare în Parlament prevede că universitățile acreditate să organizeze studii doctorale vor avea atât responsabilitatea de a acorda calitate de conducător de doctorate, cât și de a analiza sesizările privind suspiciunile de plagiat. CNATDCU – Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certfiicatelor Universitare, care până acum dădea veridictele de plagiat, va avea un rol formal: doar va aviza verdictul dat de școala doctorală.
Legea mai prevede și că o persoană poate cere retragerea titlului de doctor – așa cum a făcut și fostul premier Victor Ponta. Cererea poate fi adresată fie Ministerului Educației, fie conducerii universității unde persoana respectivă și-a susținut teza de doctorat. Iar aceste instituții sunt obligate să ia act de renunțarea la titlu, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii.
Dar președintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu aceste prevederi și a cerut reexaminarea legii. Șeful statului a explicat că aceste măsuri nu descurajează frauda academică. Verdictul de plagiat este dat de o comisie științifică din cadrul unei universități, pe baza unor criterii și proceduri stabite de fiecare școală doctorală în parte și nu ținând cont de un set de criterii unitare – a menționat președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a atras atenția și că în prezent, în România există foarte multe școli doctorale fără acreditare.
În ceea ce privește renunțarea voluntară la titlul de doctor, Klaus Iohannis a avertizat că în lege nu este clarificat care va fi statutul lucrării de doctorat și nici efectele care se vor produce în planul raporturilor de muncă. Se știe că o persoană care are titlul de doctor încasează un venit suplimentar.
Un alt articol contestat de șeful statului se referă la eliminarea obligației de a publica teza de doctorat pe o platformă națională, accesibilă tuturor, încălcându-se astfel principiul transparenței și al accesibilității.
Senatorii vor da luni votul final în ceea ce privește cererea de reexaminare trimisă de Klaus Iohannis.
Dacă legea se va întoarce la Cotroceni fără niciun fel de modificări, președintele o poate ataca la Curtea Constituțională, în cazul în care sunt indicii de neconstituționalitate. În caz contrar, șeful statului este obligat să o promulge.