Sistemul nervos central este format din creier şi măduva spinării. Aceste părți ale corpului sunt învelite de trei membrane numite meninge. Atunci când se inflamează din cauza unei infecții, apare meningita – o afecţiune care se întâlnește în special la copii și tineri, dar și la adulții cu un sistem imunitar slăbit.
De vină pot fi atât virusurile, cât și bacteriile sau fungii, dar simptomele sunt asemănătoare și numai testele de laborator corelate cu clinica pot tranșa diagnosticul.
Apar febra, durerea de cap severă și persistentă și vărsăturile. Gâtul este înțepenit și dureros, mai ales când se încearcă atingerea pieptului cu bărbia. Persoana afectată nu suportă lumina puternică. Uneori apar convulsiile.
Simptomele meningitei variază în funcție de vârstă celui afectat. De exemplu, cei mici pot prezenta doar simptome asemănătoare unei gripe, iar sugarii sunt agitați, nu au poftă de mâncare, iar pe pielea corpului apar erupții.
Meningita este o afecțiune gravă și trebuie diagnosticată la timp. Puncția lombară este un test important prin care se prelevează lichid dintre foițele meningeale și în care se caută cauza infecției.
ATENŢIE – microorganismele care provoacă meningita se pot transmite de la o persoană la alta.
O metodă eficientă de prevenire a apariției meningitei este vaccinarea împotriva bacteriilor sau virusurilor implicate. Medicul de familie cunoaște când, cui și ce fel de vaccin se poate administra.
Fie că este vorba de o formă ușoară sau severă, meningita poate amenința viața, de aceea trebuie să apelăm la serviciile medicale de specialitate imediat cum recunoaștem semnele acesteia.