Confidenţialitate

Semnele şi simptomele fibromialgiei

Un sindrom reprezintă un set de simptome care se manifestă împreună.
Fibromialgia este un astfel de sindrom care afectează sistemul musculo-scheletal, și apare mai frecvent la femei decât la bărbați. Afectează aproxiamtiv 4% din populație.

Simptomele care apar în fibromialgie sunt durerea musculară, oboseala și anxietatea sau depresia. Acestea sunt simptome cronice, dar intensitatea lor variază.

Cei care suferă de acest sindrom își explică simptomele ca și cum ar fi în timpul unei gripe care nu mai trece. Se simt extrem de obosiți, epuizați, au probleme cu somnul și prezintă uneori tulburări de memorie și de gândire.

Durerile care apar în tot corpul sunt dureri musculare profunde, descrise ca junghiuri sau arsuri. Cercetătorii spun că fibromialgia amplifică senzațiile dureroase afectând modul în care creierul procesează semnalele din periferie. Durerile, care persistă de cel puțin 3 luni, cuprind gâtul, spatele, umerii şi articulaţiile membrelor, devenind permanente şi greu de suportat. Mușchii pot fi mereu în tensiune.
Pot apărea, de asemenea, probleme cu echilibrul sau tulburări digestive.

Cauzele fibromialgiei nu sunt cunoscute încă. Existe ipoteze privind afectarea transmiterii semnalului nervos sau modificări la nivelul fibrelor musculare și tendoanelor. Se cunoaște faptul că factori genetici joacă un rol în apariția bolii, astfel fibromialgia prezintă și o componentă ereditară.

Diagnosticul de fibromialgie nu este ușor, deoarece aceasta se poate confunda cu afecțiunile reumatismale, depresie sau sindromul oboselii cronice. De aceea în diagnostic pot fi implicați medici reumatologi, neurologi și psihiatrii.