Semnalele radio de scurtă durată au fost detectate în perioada 16 septembrie 2018-30 octombrie 2019 de cercetătorii de la Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment/Fast Radio Burst Project, arată CNN.
Savanţii au sesizat repetarea semnalelor la un interval de 16,35 zile. Pe parcursul a patru zile semnalele au fost sesizate la fiecare oră. Apoi nu au mai fost auzite pentru câte 12 zile.
Descoperirea este prezentată într-o lucrare aflată în curs de elaborare pe arXiv. Prezentarea a fost acceptată dar încă este în curs de revizuire din partea colaboratorilor platformei.
Cercetătorii au identificat în 2019 direcţia din care vin 8 semnale recepţionate, inclusiv seria care se prepetă. Este vorba despre o galaxie aflată la 500 de milioane de ani-lumină de Pământ.
“Descoperirea unei periodicităţi de 16,35 de zile pentru o sursă de semnale radio rapide ar putea oferi indicii importante legate de natura acestor corpuri cosmice”, au notat cercetătorii.
Specialiştii au propus explicaţii ale semnalelor radio care includ mişcarea orbitală a unei stele sau a unui satelit natural la marginea galaxiei. Alţi savanţi au avansat şi posibilitatea ca semnalele să fie generate de o stea neutronică.