Şeful Serviciului Român de Informaţii Prahova, Sabin Iancu, a fost schimbat din funcţie, “prin decizie managerială”, fiind mutat într-o altă unitate, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.
Preşedintele Comisiei de control al Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, declara, în 21 martie, că nu l-a chemat la audieri pe Sabin Iancu, şeful SRI Prahova, deoarece nu vrea să facă o regulă din audierea unor ofiţeri de informaţii, în condiţiile în care întreaga activitate a comisiei ar fi „denaturată”.
Ţuţuianu preciza atunci că au fost audiaţi deputatul Andreea Cosma şi fostul ofiţer al SRI Daniel Florea, care a lucrat în cadrul Direcţiei de Informaţii Prahova, iar cu ocazia audierii au fost depuse mai multe documente, care vor fi analizate de comisie, apoi se va decide dacă vor fi solicitate SRI şi alte date, informaţii şi rapoarte.
În luna februarie, deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, condamnat pe fond la opt ani de închisoare pentru corupţie, a trimis o scrisoare Comisiei de control al SRI în care reclama situaţia procurorului Mircea Negulescu, atunci magistrat la DNA Ploieşti, privind instrumentarea unor dosare penale care o vizează pe ea şi familia sa.
Adrian Ţuţuianu preciza că Andreea Cosma a semnalat relaţiile procurorului Mircea Negulescu cu şeful SRI Prahova şi precedesorul acestuia, legat de instrumentarea unor dosare penale.
Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA, alături de fostul preşedinte al Consiliului Jideţean Prahova din perioada 2004-2008 Florin Anghel, pentru vânzarea subevaluată a cazărmii ”Ciuperceasca”, care a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni după un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, Andreea Cosma fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.
Inspecţia Judiciară a propus sancţionarea fostului procuror al DNA Ploieşti Mircea Negulescu, în prezent la Parchetul Judecătoriei Câmpina, suspendat din funcţie, pentru abateri disciplinare – reaminteste News.ro.
În urma acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a cerut unui magistrat, în prezenţa unui martor, a unui avocat şi a unui jurnalist, informaţii cu privire la conţinutul unor interceptări dintr-un dosar, a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz.
Mircea Negulescu a transmis, în februarie, Consiliului Superior al Magistraturii demisia din magistratură, la câteva zile după ce i-a fost admisă cererea de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuarea activităţii la Parchetul Judecătoriei Câmpina. CSM i-a respins cererea de demisie, pentru că Inspecţia Judiciară începuse deja acţiunea disciplinară în cazul acestuia.
Inspecţia Judiciară a fost sesizată după ce postul România TV a difuzat, în 14 februarie, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
În înregistrare, procurorul Mircea Negulescu vorbeşte la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu îi dezvăluie soţiei lui Vlad Constantin date şi amănunte din dosare penale.
Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploieşti, după ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, cea mai importantă unitate de parchet din judeţul Prahova.
Negulescu a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploieşti. El este procurorul care a anchetat şi a făcut rechizitoriul în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, numeroşi oameni de afaceri ale căror firme au avut în ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judeţean Prahova, dar şi Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova.
Ulterior deschiderii acestui dosar şi trimiterii în instanţă, Alexe a făcut numeroase denunţuri la adresa unor politicieni şi a altor persoane cu funcţii importante în judeţul Prahova, numele său apărând ca denunţător în mai multe dosare instrumentate de DNA Ploieşti, potrivit unor surse judiciare.
Surse din PCA Ploieşti au precizat că Mircea Negulescu este, de asemenea, procurorul care a lucrat la întocmirea rechizitoriului prin care mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere din compania rusă Lukoil au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni economice precum folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii.
Surse judiciare au declarat că Mircea Negulescu este totodată martor în cel puţin un dosar instrumentat de DNA Ploieşti, el depunând mărturie cu privire la presupuse abuzuri sau presiuni făcute în privinţa unor magistraţi în scopul protecţiei unor politicieni sau oameni de afaceri.
Negulescu a fost procuror de caz în unul dintre dosarele de corupţie în care este acuzat fostul deputat Sebastian Ghiţă. De altfel, în una dintre ultimele sale apariţii la DNA Ploieşti, Ghiţă a lansat un atac public la adresa procurorului Negulescu, fapt care s-a repetat şi în înregistrările pe care fostul parlamentar le-a dat publicităţii prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează, după dispariţia sa.