Noul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că autoritățile se află, în prezent, în imposibilitatea de a confisca deșeurile pentru care nu există acte de proveniență.
Instituția ar avea nevoie și de dotari noi, cum ar fi dronele și camerele cu termoviziune, pentru a le da de urmă celor care ard deșeuri, la sfârșit de săptămână și, mai ales, noaptea.
La sfârșit de săptămână, în apropierea Bucureștiului, cantități uriașe de deșeuri sunt incendiate de persoane care caută metale valoroase aflate în componența acestor deșeuri.
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a spus în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM că acești oameni nu acționează de capul lor, ci există o întreagă rețea.
”Acei oameni săraci care ard deșeuri nu ard pentru ei, ard pentru niște oameni mai bogați pe care nu îi vedem sau sunt în altă parte. Trebuie să urmăm firul economic al acestor activități, să vedem cine distribuie aceste deșeuri, de unde vin, unde se duc, cine valorifică ulterior metalele obținute astfel. Sunt câteva întrebări la care trebuie să găsim răspuns urgent, împreună cu Poliția și cu alte instituții, precum DIICOT, de exemplu. Poliția de acolo și primăria ar fi trebuit să semnaleze, de fiecare dată când aveam astfel de incendieri, ceea ce nu s-a întâmplat, de fapt, de asta am mers în teren”, a spus Octavian Berceanu.
Fumul toxic care rezultă în urma arderilor ilegale de deșeuri se resimte și în Capitală.
“Am făcut măsurători, fix în zona în care se ardeau (n.r. deșeurile). Acolo, depășesc cu 30-40 de ori valorile maxime, limita admisă, în proximitate, la un kilometru. Într-o oră și jumătate-două, aerul foarte poluat, încărcat cu particule, ajunge peste București și aici avem, normal, depășiri de 10-12 ori peste valorile medii, maxime admise”, a precizat comisarul general al Gărzii de Mediu.
Amenzile nu rezolvă întotdeauna problemele. Pentru început, trebuie schimbată legislația, spune noul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.
”Legislația care mă ajuta a fost abrogată. Am nevoie de o legislație nouă care să ne ajute să confiscăm materialele care urmează să fie incinerate și care nu au documente. Nu vorbesc de cele lăsate aiurea, pe câmpuri sau care urmează să fie incinerate undeva în proximitatea caselor, ci despre cele care se găsesc în depozite ad-hoc, în curțile oamenilor și urmează să intre în procesul de incinerare”.
Șeful Gărzii de Mediu spune că, în perioada următoare, vor fi achiziționate drone, camera cu termoviziune și laboratoare mobile pentru măsurarea calității aerului.