Confidenţialitate

Şeful CNCD, despre cazul Dăncilă: S-a ratat ocazia de a le cere politicienilor rigoare în exprimare

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a declarat luni seară, într-o emisiune televizată, că prin decizia consiliului director de a nu o sancţiona pe premierul Viorica Dăncilă pentru afirmaţia privind persoanele cu autism, s-a ratat ocazia de a transmite liderilor de opinie, în special politicienilor, să fie “mai riguroşi” în exprimarea publică şi să evite etichetările.

Asztalos Csaba susţine că a fost singurul dintre cei opt membri prezenţi la şedinţa CNCD de luni, în care s-a analizat acest subiect, care a susţinut necesitatea sancţionării premierului, notează Agerpres.

“Eu am avut o opinie separată, în sensul în care am argumentat că declaraţia doamnei prim-ministru depăşeşte limitele libertăţii de exprimare, având în vedere calitatea de înalt demnitar al persoanei în cauză şi având în vedere că această exprimare de autist-autişti s-a folosit într-un sens peiorativ. Chiar dacă nu putem să reţinem intenţia doamnei prim-ministru de a afecta demnitatea umană a persoanelor cu autism, dar efectul indirect acesta este, adică aduce atingere demnităţii umane a persoanelor afectate de autism şi nu numai acestor persoane, ci şi familiilor lor care se confruntă în viaţa de zi cu zi cu această etichetare, cu această stigmatizare a copiilor, în special (…) Şi aici suntem în prezenţa unui discurs de ură, până la urmă, în societate, care venind din partea unui înalt demnitar public (…) este un semnal negativ în societate. Eu am apreciat că suntem în prezenţa unei discriminări şi că s-ar impune o minimă sancţiune – avertismentul (…) care ar fi fost proporţională cu scopul urmărit în acest caz”, a declarat Asztalos Csaba la Digi 24.

Potrivit acestuia, “speţa”, în jurul căreia s-a făcut o foarte mare publicitate, a avut şi o miză din perspectiva dezbaterii publice, prin care CNCD ar fi avut ocazia să transmită formatorilor de opinie, în special politicienilor, să fie mult “mai riguroşi” în exprimarea publică şi să evite etichetările.

“Sunt convins că ne-a fost afectată credibilitatea cu această decizie (…) şi va trebui în continuare să probăm prin activitatea noastră că suntem o instituţie echidistantă. Eu, în calitate de preşedinte al CNCD, îmi asum această decizie, chiar dacă consider că pentru noi este un eşec. Este decizia colegiului CNCD, până la urmă, iar noi suntem o echipă”, a mai spus acesta.

Întrebat ce alte sesizări se află pe rolul CNCD, Asztalos a amintit, printre altele, o plângere împotriva preşedintelui României şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, cu privire la utilizarea etichetării de “penali” şi “infractori”, sesizări făcute de către un organ de presă care are ca obiect activitatea din zona Justiţiei.

CNCD a stabilit luni că afirmaţia premierului Viorica Dăncilă despre ‘autişti’ care ‘dezinformează’ la Bruxelles se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare.

“Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 26.02.2018, a dezbătut declaraţia doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica, din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut următorul conţinut: ‘Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă’, hotărând că declaraţia în cauză se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare”, conform unui comunicat de presă transmis de CNCD.

CNCD a mai hotărât că lipsa intervenţiei moderatorului emisiunii, Mihai Gâdea, nu constituie discriminare.