Fabrica Lactate Brădet a fost închisă în totalitate, a anunțat președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău. Decizia a fost luată chiar de patronul unității, după ce ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a anunțat că un lot de 25 de kilograme de brânză de vaci, produsă la această fabrică, a fost contaminat cu bacteria e. coli.
Inițial, Autoritatea Sanitar Veterinară a decis sistarea activității doar în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, însă patronul a închis toată fabrica până la aflarea rezultatelor finale, a declarat la Europa FM, șeful CJ Argeș, Florin Tecău.
87 de angajați lucrează la fabrica Lactate Brădet, iar soarta lor este incertă, în condițiile în care patronul spune că nu știe dacă se va mai reabilita după acest scandal.
Șeful Consiliului Județean Argeș s-a întâlnit astăzi cu patronul fabricii Lactate Brădet, dar și cu primarul comunei Brădet.
Florin Tecău a criticat decizia ministrului Agriculturii de a da numele fabricii, deși, la momentul anunțului, rezultatele erau preliminare și nu se știa dacă brânza respectivă a fost cauza îmbolnăvirilor la copiii din Argeș. Rezultatele finale nu sunt gata nici acum.
Florin Tecău: ”Din păcate este o situație neclară și o situație care a provocat tensiune și dezamăgire în Argeș. Astăzi de dimineață am avut o întâlnire cu patronul firmei, cu primarul comunei Brădet și cu reprezentanți ai salariaților de la această frabrică de brânză. Patronul a hotărât să închidă toată linia de procesare, deci fabrica nu mai lucrează în acest moment. Se așteaptă rezultatele finale și ultimele rezultate de la toate produsele pe care le fabrică. Cred că aici o verigă nu a funcționat cum trebuie și s-au luat hotărâri rapide și pripite.”
Reporter: Unde nu a funcționat cum trebuie?
Florin Tecău: ”La nivelul Ministerului Agriculturii, la nivelul Ministerului Sănătății atunci când au găsit acest ”țap ispășitor”.”
Reporter: S-a grăbit Ministerul Agriculturii să anunțe un posibil vinovat?
Florin Tecău: ”Din punct de vedere al circulației informației cred că e bine pentru populație să fie informată, dar nu cred că au avut toate informațiile concrete ca să poată da o astfel de știre.Din câte știu eu și din ce mi-a spus și astăzi directorul fabricii, brânza se afla la magazin. Era un lot de 20 de kilograme care se afla la un magazin.”
Reporter: Ați spus dumneavoastră la început că sunteți și dezamăgit. De ce?
Florin Tecău: ”Sunt dezamăgit pentru că la această fabrică lucrau 87 de persoane. Oamenii, astăzi, se uitau la mine cu lacrimi în ochi și îmi spuneau că era singura șansă și singurul venit care le asigura existența familială. Este o problemă la care trebuie să ne gândim și să vedem ce soluții găsim. Primarul mi-a spus că această fabrică reprezenta emblema comunei Brăduleț. Patronul nu mai deschide fabrica decât după ce va avea toate analizele finale clare și va ști foarte bine care sunt problemele și care sunt semnele de întrebare cu privire la modul în care este procesat laptele în această fabrică. Patronul mi-a mai spus că respectă toate tehnicile, că toate certificatele, toate probele care sunt prelevate în timpul procesării laptelui au primit calificative maxime în tot acest timp de când funcționează.”
Între timp, ministrul Agriculturii a făcut un pas înapoi, după ce a anunțat că un lot de brânză de vaci produsă de fabrica de la Brădet conține bacteria e.coli. Achim Irimescu a precizat pe Facebook că, deocamdată, nu există nicio dovadă privind legătura dintre copiii decedați sau bolnavi din Argeș și brânza contaminată.
Deși spune că NU există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, ministrul Achim Irimescu explică de ce a anunțat public numele firmei de lactate: ”Sper că nu a fost afectat grav un producător, dar poate astfel am salvat viața unor copii. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit”.
De precizat că mai mulți părinți ai copiilor diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic au declarat că nu le-au dat bebelușilor brânză de vaci.