La Interviurile Europa FM a fost invitat Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint, structură care se ocupă de securitatea cibernetică în cadrul Serviciului Român de Informații.
Anca Grădinaru a discutat cu invitatul său despre atacurile cibernetice recente asupra mai multor instituții din România, dar și despre schimbarea legislației privind securitatea informatică.
Anton Rog a explicat că discutând cu cei care răspund de securitatea sistemelor informatice, a observat că unii nu știau lucruri esențiale privind riscurile internetului. Potrivit acestuia, nu poți să ai cei mai buni administratori dacă sunt plătiți cu un salariu de 1.500 de lei.
„Administratorii ăștia de rețea din zona publică – nivelul lor de cunoaștere și de implicare e proporțional cu felul în care sunt plătiți. Poate unii sunt mai pasionați, dar îmi vine greu să cred că la un nivel de salariu o să vină cei mai buni administratori. E puțin probabil. Vin niște administratori buni, dar nu cei mai buni”, a precizat șeful CyberInt.
Anton Rog a explicat cum anume a fost atacat Ministerul de Externe recent. Doi funcționari au primit un email de la o adresă care arata ca fiind de la NATO și care îl avea ca subiect pe președintele american Donald Trump.
“În spatele lui (n.r. atacul cibernetic) noi considerăm că stă un atac statal. Fancy Bear este o grupare de criminalitate cibernetică. Atacul ăsta a fost de tipul Spear Phishing, în care s-a folosit foarte mult inginerie socială. Adică, ce înseamnă asta, pe românește? Însemnă că înainte să lanseze atacul, au studiat, cu mijloace electronice, comportamentul angajaților respectivi. Adică, au văzut tipologiile de email pe care ei le primesc în fiecare zi, au văzut pe Facebook cu cine se văd, cu cine discută, au văzut în alte rețele sociale, i-au studiat” a spus Anton Rog.